foto/ 'Čovjek koji je živio slobodu'

Zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo: Ovako je večeras bilo u sarajevskom BKC-u na premijeri filma 'Talijan'

Kultura01.03.24, 21:13h

Zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo: Ovako je večeras bilo u sarajevskom BKC-u na premijeri filma 'Talijan'
Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića Talijana i mnoštvo arhivske građe, ovaj dokumentarni film podsjeća na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu Bosnu i Hercegovinu

 

 

 
Dokumentarni film "Talijan" autorice Arijane Saračević-Helać, snimljen u produkciji Federalne televizije, večeras je imao kino premijeru u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, kao dio svečanog programa povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

 

talijan-u-bkc-2


Ova autentična priča o čovjeku koji je živio slobodu i kao takav postao uzor i autoritet desetinama mladih koji su branili Sarajevo, prikazana je danas i u programu Federalne televijzije.


Kroz djelo prvog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH Mustafe Hajrulahovića Talijana i mnoštvo arhivske građe, ovaj dokumentarni film podsjeća na hrabru borbu branitelja čiji su motiv i cilj bili borba za jedinstvenu i multietničku državu Bosnu i Hercegovinu. 

 

talijan-u-bkc-4


Filmska priča bazirana je na faktografskim činjenicama, počevši od mjesta rođenja, školovanja, porodičnih i familijarnih statusa, rada u vojnoj službi, mornaričkim i ronilačkim događajima koji su obilježavali njegovo zdravstveno stanje. Fokus je usmjeren na organizovanu komandu, pregovaračku moć i uspjehe u obavještajnim strukturama. Smatrao je da svako na svoj način brani grad, makar to bila i pjesma. 


Po prvi put ovim filmom se razotkrivaju detalji odbrane i zašto je bilo nemoguće deblokirati Sarajevo. General Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je u 8. marta 1998. godine u Hamburgu. Imao je samo 40 godina.

 

Na kraju večerašnje projekcije u prepunom BKC-u pred publikom se poklonila ekipa filma i Federalne televizije.

 

talijan-u-bkc-5  

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook