Čestitka predsjednika Naše stranke

Forto povodom Dana nezavisnosti: Budućnost je u evropskim i NATO integracijama

Front01.03.24, 09:36h

Forto povodom Dana nezavisnosti: Budućnost je u evropskim i NATO integracijama
Bosna i Hercegovina, naveo je Forto, evropska je zemlja koja u smislu društvenog ustrojstva baštini zapadne i demokratske vrijednosti

 

 

Predsjednik Naše stranke Edin Forto čestitao je svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine, kako u zemlji tako i u inostranstvu, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

To je, kako je naveo, datum kad smo prije 32 godine čvrsto odlučivši da sami stvaramo svoju budućnost u suverenoj i nezavisnoj zemlji po mjeri svih njenih građana i naroda.
 

 - Nažalost, za taj cilj morali su biti položeni brojni životi i prije svega se moramo sjetiti svih stradalih u borbi za našu nezavisnost i odati im poštovanje. Bez njih danas ne bismo obilježavali Dan nezavisnosti niti bismo imali priliku da gradimo svoju budućnost - istakao je Forto. 
 

Također, kako je dodao, moramo biti svjesni i podsjećati se da je ZAVNOBiH temelj na kojem smo sagradili  nezavisnu Bosnu i Hercegovinu.
 

 - Ali, naša najveća briga mora biti budućnost. Budućnost je u evropskim i NATO integracijama. U evropskim, jer ćemo kao članica EU doživjeti ekonomski prosperitet, a težnja ka NATO savezu izraz je naše želje da osiguramo trajan mir. Kao najevropskija stranka u Bosni i Hercegovini, Naša stranka je učinila najviše na pristupanju Evropskoj uniji: od stvaranja atmosfere kompromisa, preko predlaganja, glasanja i implementacije rješenja koje nas vode ka EU, pa do lobiranja u Briselu i drugim centrima zapadnih demokratija da podrže naše napore i otvore pregovore o pristupanju EU. U tome, naravno, mi u Našoj stranci posustati nećemo, jer drugačije ne znamo ma kakvi bili pritisci unutrašnjih protivnika našeg EU puta, koji samo nacionalizam i sukobljavanje vide kao patriotizam. Posustati nećemo ni pod pritiscima izvana koji su protiv proširenja i koji bi da BiH vide na strani nedemokratskih režima. Nećemo, jer ovo je naša zemlja - dodao je Forto u čestitiki.
 

Bosna i Hercegovina, naveo je Forto, evropska je zemlja koja u smislu društvenog ustrojstva baštini zapadne i demokratske vrijednosti.
 

 - S vjerom da će ove godine Dan nezavisnosti obilježiti otvaranje pregovora, najveći poslijeratni korak na približavanju Evropskoj uniji, želim da u zdravlju, miru i veselju provedete ove praznične dane. Živjela Bosna i Hercegovina! - stoji u Fortinoj čestitki povodom Dana nezavisnosti BiH, saopćeno je iz Naše stranke. 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook