Predsjednik VSTV-a

Lagumdžija: Slučaj Debevca je srozao povjerenje javnosti u pravosuđe

Hronika28.02.24, 16:24h

Lagumdžija: Slučaj Debevca je srozao povjerenje javnosti u pravosuđe
Također, Lagumdžija smatra da je ocjena da je VSTV "najgori dio vlasti" - reakcija međunarodnih partnera na januarsku sjednicu na kojoj je izglasan stav o jednom podvijeću i da se zacementira postojeća nacionalna i polna struktura prilikom izbora Vijeća, te da zbog tog pada u vodu "sve dobro urađeno"

 

 

Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužlačkog vijeća Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i ono do čega je do sada došla istraga veliki udar na pravosuđe BiH.
 

Istaknuo je da poslije hapšenja i istrage teško da će pravosuđu iko moći vjerovati i da će biti veoma teško vratiti povjerenje u pravosudni sistem.


- Taj slučaj hapšenja i ono što se objavljuje da se Debevecu može stavljati na teret generalno je srozalo povjerenje javnosti u pravosuđe i apsolutno ne želim komentarisati na šta će sve to izaći, ali nakon nečeg takvog teško da nam iko može vjerovati - rekao je Lagumdžija na press konferenciji.
 

On je istakao da se sa druge strane kroz taj postupak dokazuje da nema nedodirljivih.
 

- Nema nedodirljivih, a na šta će izaći, ne želim da komentarišem jer svako moje izjašnjavanje ne bi bilo profesionalno - dodao je Lagumdžija.
 

On je napomenuo da će VSTV sa svoje strane učiniti sve koliko može da to povjerenje vrati.
 

- Ali, teško poslije nečeg takvog -istakao je Lagumdžija.
 

Također, Lagumdžija smatra da je ocjena da je VSTV "najgori dio vlasti" - reakcija međunarodnih partnera na januarsku sjednicu na kojoj je izglasan stav o jednom podvijeću i da se zacementira postojeća nacionalna i polna struktura prilikom izbora Vijeća, te da zbog tog pada u vodu "sve dobro urađeno".


Lagumdžija je naveo da je ocjenu prenio direktor sudske administracije Norveške Sven Maris Urke koji je dobar poznavalac BiH i rada pravosuđa, partner je VSTV-a kroz norveški projekat, a ima značajnu ulogu u Mreži evropskih sudskih vijeća.
 

- U kontekstu usvajanja izmjena zakona o VSTV-u i novog zakona o VSTV-u on je pokušao neke stvari da relaksira, pa je razgovorao sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i naših međunarodnih partnera. Tokom razgovora prošlog petka izrazio je zabrinutost i prenio da nas gledaju kao jednu od lošijih ili najlošijih stubova vlasti - pojasnio je Lagumdžija.
 

Lagumdžija je otkrio da je pitao Urkea šta je neposredan povod za takvu ocjenu, na šta je dobio uzvratno pitanje - šta može biti?
 

- Nisam se saglasio sa tom ocjenom, a ni on sam, jer to nije njegov stav već stav koji je čuo tokom razgovora u Delegaciji EU u BiH - napomenuo je Lagumdžija.
 

Osvrnuo se još jednom na januarsku sjednicu.
 

- Većinom glasova u januaru usvojen je stav da umjesto dva podvijeća treba biti jedno, što je od naših međunarodnih partnera ocijenjeno kao nešto retrogradno - naglasio je Lagumdžija.
 

On je naveo da zbog odluka koje su donesene na januarskoj sjednici "sve dobro što je do tada urađeno" pada u vodu i da se sada zbog te dvije stvari VSTV gleda kao negativnost.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook