REAGIRAO NA PROZIVKE

Ministar Delić odgovorio Udruženju BH novinari: Nismo podnijeli krivičnu prijavu protiv novinara, ali evo šta jesmo...

Mediji26.02.24, 19:55h

Ministar Delić odgovorio Udruženju BH novinari: Nismo podnijeli krivičnu prijavu protiv novinara, ali evo šta jesmo...
Što se tiče javnih prozivki udruženja BH novinari, valja istaknuti da su se spotaknuli o poluinformaciju kojoj krajnji cilj ne tumačim, niti mu pridajem pažnju, ali sam iznenađen napadom bez provjere informacije jer do danas mi nismo dobili ni jedan, niti upit novinara, niti zahtjev za slobodan pristup informacijama na ovu temu - naveo je Delić

 

 

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je uputio reagiranje na, kako je navedeno, prozivke Udruženja BH novinari, ističući da iz tog ministarstva nisu podnijeli krivičnu prijavu protiv novinara, odnosno, da nisu uopće podnijeli krivičnu prijavu.


- Podnijeli smo prijavu Kantonalnom tužilaštvu da se ispita postojanje potencijalnog krivičnog djela iznošenja službenih dokumenata s potpisom bez dopuštenja i ovlaštenja, odnosno da se ispita postojanje tzv. krtice u institucijama Vlade FBiH, što je i navedeno u prijavi - naveo je ministar Delić.


Istaknuo je da traže da se utvrdi postoji li odgovornost nekoga od službenika zaposlenih u institucijama, te da nemaju, niti žele imati utjecaj na to kako će Tužilaštvo voditi proces i u kojem smjeru će ići istražne radnje.


- Što se tiče javnih prozivki udruženja BH novinari, valja istaknuti da su se spotaknuli o poluinformaciju kojoj krajnji cilj ne tumačim, niti mu pridajem pažnju, ali sam iznenađen napadom bez provjere informacije jer do danas mi nismo dobili ni jedan, niti upit novinara, niti zahtjev za slobodan pristup informacijama na ovu temu - dodao je Delić. 


Naveo je također kako su tek danas iz jednog medija dobili upit da li su podnijeli krivičnu prijavu, na koji su i odgovorili jer "cijenimo nepristrano i objektivno informisanje, uvijek i bez rezerve". 


- Također ćemo uvijek stati na stranu novinara kad god istinu pišu i govore, dok su u okvirima zakona ove zemlje i standarda svoje profesije. Oni koji nezakonito hoće krojiti zakone drugima, ne mogu očekivati da ćemo ih ozbiljno shvatiti. Staviše, nećemo se libiti da to jasno i kažemo - naveo je ministar Delić u reagiranju. 


Naglasio je također kako nemaju nikakvih zadrški kada je u pitanju saradnja sa profesionalnim novinarima i medijima, te da još nikome nisu odbili dati informacije kad ih je od njih tražio. 


- A najvažnije, sva naša dokumentacija objavljuje se na našoj web stranici tako da nije uopće bilo neophodno da se zvanična dokumenta iznose iz institucija na nedozvoljen način i mi, naravno, nećemo dopustiti da službenici takvo što rade jer je u pitanju kršenje zakona koje implicira stroge disciplinske mjere. A postoji i Zakon o slobodnom pristupu informacijama, pa ako se desi da novinar od nas ne može dobiti informacije ni na jedan od ovih načina, onda može reći da je branio sistem od zloupotreba i korupcije. 


Sve do tada, u manipulacijama prikrivenim plaštom čuvara demokratskog društva vidjet ćemo samo to: manipulacije, naveo je ministar Delić u reagiranju. 

 


(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook