Ko je kriv

Skandal u Institucijama BiH: Sekretarijat Parlamenta BiH priznao 9. januar kao državni praznik!

Front19.02.24, 16:06h

Skandal u Institucijama BiH: Sekretarijat Parlamenta BiH priznao 9. januar kao državni praznik!
Još šokantnije je obrazloženje ovakvog tretmana svih onih koji su odlučili proslaviti neustavni dan entiteta RS i pri tome još ostvariti sva prava koja proističu iz njihovog radno-pravnog statusa

 

 

Skoro mjesec i po dana trebalo je nadležnima u Parlamentarnoj skupštini BiH da odgovore na upit Raporta upućenog još 9. januara, a koji se odnosio na to koliko uposlenika PSBiH nije došlo na posao 9. januara, na dan obilježavanja neustavnog dana RS i na koji način su ti uposlenici u najvišem zakonodavnom tijelu države BiH pravdali odsustvo, piše Raport.

 

- Kada smo jutros otvorili kovertu pristiglu putem pošte u redakciju Raporta iz PSBiH, bili smo neprijatno iznenađeni sadržajem odgovora koji smo dobili - piše ovaj portal.

 

Još jednom su, kako pišu, provjerili da li je adresa pošiljatelja ispravna i ipak su se uvjerili da odgovor nije stigao iz neke institucije iz RS-a, nego iz Parlamenta Bosne i Hercegovine.

 

A, u tom odgovoru, vjerovali ili ne, piše da 9. januara na posao u Parlamentarnu skupštinu BiH nije došlo 39 uposlenika s adresom u entitetu RS, a svima njima 9. januar je u šiht listi evidentiran kao državni praznik!

 

- Obavještavamo vas da je 39 uposlenika nije radilo sa adresom u entitetu Republika Srpska, na dan 9. 1. 2024. godine. Također Vas obavještavamo da je 9. 1. 2024. godine je evidentiran kao neradni dan za zaposlene u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a koji imaju prebivalište na teritoriji Republike Srpske. U skladu s tim zaposlenim sa prebivalištem iz Republike Srpske 9. 1. 2024. je evidentiran u šiht listi kao državni praznik - stoji u odgovoru za Raport iz Parlamentarne skupštine BiH.

 

Još šokantnije je obrazloženje ovakvog tretmana svih onih koji su odlučili proslaviti neustavni dan entiteta RS i pri tome još ostvariti sva prava koja proističu iz njihovog radno-pravnog statusa.

 

- Inače, odredbama člana 5. stava (2) odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu za prekovremeni rad, rad u neradne dane, noćni rad i rad u dane državnih praznika u institucijama Bosne i Hercegovine propisano je da do donošenja zakona od strane Parlamentarne skupštine BiH, državnim praznikom u smislu utvrđivanja prava na naknadu smatrat će se praznici utvrđeni entitetskim zakonima prema mjestu prebivališta zaposlenog, te je isto bilo osnov za naprijed navedeno postupanje Parlamentarne skupštine BiH - stoji u obrazloženju, što znači da su svi oni koji su odsustvovali s posla zbog 9. januara još ostvarili sva prava na naknade.

 

Odobrenje da se dostavi odgovor na upit Raporta, prema Rješenju kojeg su dobili potpisali su članovi Kolegija Sekretarijata PSBiH i to Mirza Imamović, imenovan ranije na prijedlog SDA, Marin Vukoja imenovan na prijedlog HDZ-a (trenutno kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH), Gordana Živković imenovana na prijedlog SNSD-a, a odgovor je dostavljen iz Sektora za odnose s javnošću.

 

Uprkos tome što je očigledno trebalo mjesec i po dana da se odgovori na naš upit on sadrži i podatak koji govori da oni koji su nam odgovarali ne poštuju odluku Ustavnog suda o 9. januaru i ne znaju ili ne žele znati i ne poštuju činjenicu da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao dan RS neustavan.

 

Prema tome, svima onima koji su odsustvovali s posla u Parlamentarnoj skupštini BiH 9. januara ove godine, taj dan nije mogao biti upisan kao odsustvo zbog "državnog praznika", bez obzira na odluku na koju su se pozvali u svom odgovoru, jer jednostavno, Ustavni sud BiH je 9. januar kao dan RS proglasio neustavnim.

 

Ostatak teksta pročitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook