FOTO I VIDEO/ DEPO REPORTAŽA

Svjetska metropola jeftinija od Sarajeva: Od aerodroma do centra grada za 1 KM, noćenje u hotelu 30, dobar obrok 6 KM...

Biznis Klub20.02.24, 13:38h

Svjetska metropola jeftinija od Sarajeva: Od aerodroma do centra grada za 1 KM, noćenje u hotelu 30, dobar obrok 6 KM...
Iako mnogi uvijek rado biraju taksi ili neki skuplji vid prijevoza od aerodroma do centra grada, Istanbul je jedan od rijetkih gradova gdje se od aerodroma do centra možete prebaciti za svega 1,20 KM

 

 

Piše: Mirza MALOVIĆ

 

Suvišno je nanovo pisati tekstove o ljepotama Istanbula koje su već nebrojeno puta napisane i ispričane. Manje-više svi su upoznati da je Istanbul turistička atrakcija koja iz godine u godinu postaje sve posjećenija destinacija kada je odmor u pitanju. To se naročito odnosi na turiste iz BiH. Općepoznato je da brojne turističke agencije najviše ponuda imaju upravo za ovaj turski grad koji se proteže na dva kontintenta.

 

Ono na šta ćemo se osvrnuti u ovom tekstu jesu pogodnosti i zanimljivosti s kojima se susreću turisti u Istanbulu.

 

Transport od aerodroma do centra grada i gradski prijevoz

 

Iako mnogi uvijek rado biraju taxi ili neki skuplji vid prijevoza od aerodroma do centra grada, Istanbul je jedan od rijetkih gradova gdje se od aerodroma do centra možete prebaciti za svega 1,20 KM. 

 

Radi se o metro prijevozu koji saobraća svako 10-tak minuta i s kojim ćete za 40 minuta stići do centra. Poređenja radi, taxi prijevoz u većini slučajeva sa prtljagom je najmanje 40 KM.

 

U Istanbulu postoji nekoliko vrsta gradskog prijevoza. Tramvaj, metro, autobus i brodovi koji saobraćaju Bosforom. Primjera radi, cijena vožnje brodom s kojim ćete se prebaciti s kontinenta na kontinent košta svega 1 KM, dok je vožnja tramvajem ili autobusom čak i jeftinija od toga.

 

istanbul2

 

Smještaj

 

Ono po čemu je Istanbul poznat putoholičarima jeste jeftin hotelski smještaj. U samom centru grada, odnosno staroj jezgri u blizini Aja Sofije i Plave Džamije, smještaj se može naći za svega 30 KM po noćenju, što je zaista nevjerovatna cijena. Često su u te ponude uključeni i doručci.

 

Tu se uglavnom radi o prosječnim hotelima sa dvije ili tri zvjezdice, omanjim objektima, dok se s druge strane i u luksuznim hotelima smještaj može naći dosta jeftinije u odnosu na druge atraktivne tursitičke destinacije u svijetu.

 

istanbul3

istanbul-4

 

Hrana i piće

 

Cijena hrane i pića u Istanbulu ovisi o tome gdje odlučite jesti. Ukoliko se odlučite da to bude u glavnom turističkom centru u blizini Aja Sofije i Plave džamije ili kraj obale na Galata mostu, onda budite spremni izvaditi poveću sumu novca iz novčanika.

 

Ipak, ukoliko se odlučite jesti u lokalnim i omanjim restoranima, bifeima, i fast foodovima, onda ćete dobar i obiman obrok platiti iznenađujuće jeftino. Primjera radi, na Kadikoyu, azijskom dijelu Istanbula, možete pojesti veliki doner zajedno sa Coca Colom i pomfritom te sve ukupno platiti (samo) 6 KM.

 

istanbul-5

 

Avionske karte

 

Ono što je također pristupačno jesu avionske karte za Istanbul, pogotovo iz Sarajeva gdje dnevno saobraća nekoliko letova za ovaj grad. Cijena povratne karte mimo sezone može se naći vrlo povoljno, od 150 do 200 KM, dok u ljetnom periodu, tokom sezone, prosječna cijena karte iznosi oko 350 KM, pogotovo ako je rezervišete nekoliko sedmica ili mjeseci ranije. 

 

image00007

 

U kratkom videu pogledajte nekoliko fragmenata iz uzavrele turske metropole...

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook