Iz oblasti ekonomije

Amra Selimović postala je najmlađa doktorica nauka u Bosni i Hercegovini

ŽENA iN12.02.24, 18:26h

Amra Selimović postala je najmlađa doktorica nauka u Bosni i Hercegovini
Jedno od najznačajnijih dostignuća Amre Selimović u svijetu istraživanja jeste identifikacija faktora koji utječu na namjeru korištenja novih tehnologija u ovom slučaju blockchain tehnologije

 

 

Amra Selimović, 26-godišnja doktorica nauka iz oblasti ekonomije, postala je najmlađa doktorica nauka u Bosni i Hercegovini. Titulu doktorice nauka stekla je odbranom doktorske disertacije 12. februara 2024. godine na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu pod nazivom „Blockchain tehnologije u Bosni i Hercegovini: namjera i mogućnosti primjene“.
 

Rođena u Sarajevu, po završetku Prve bošnjačke gimnazije upisuje Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, gdje se po završetku dodiplomskog studija usmjerava ka istraživanju blockchain tehnologije, koja je postala ključni dio njenog akademskog i istraživačkog puta. Postdiplomski studij, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, završava odbranom magistarskog rada na temu: Primjena pametnih ugovora u javnom sektoru.
 

Jedno od najznačajnijih dostignuća Amre Selimović u svijetu istraživanja jeste identifikacija faktora koji utječu na namjeru korištenja novih tehnologija u ovom slučaju blockchain tehnologije. Identifikacijom faktora koji utječu na namjeru korištenja blockchain tehnologije, smanjuje se stopa neuspjeha implementacije tehnologije, te se pomaže kompanijama da predvide usvajanje novih tehnologija.
 

Njeno istraživanje donosi dublje razumijevanje ove tehnologije i njenog potencijala za primjenu u različitim sektorima.

 

“Ovaj rad pruža veliki potencijal za razvoj Bosne i Hercegovine, pružajući smjernice za implementaciju ove tehnologije u mnogim sektorima koja bi mogla doprinijeti ekonomskom rastu zemlje i osnaživanju IT industrije”, kazala je Selimović.

 

Istraživanje je također istaklo potencijalnu primjenu blockchain tehnologije u kreiranju digitalnog identiteta građana i omogućavanju elektronskog glasanja na izborima.

 

“Implementacija ove tehnologije u javnom sektoru mogla bi transformisati način na koji građani sudjeluju u političkom procesu, pružajući veću sigurnost, transparentnost i jednostavnost procesa”, navela je Selimović.
 

Doprinosi Amrinog istraživanja nisu samo akademska; ona imaju stvarni utjecaj na društvo Bosne i Hercegovine. “Implementacija blockchain tehnologije može pružiti rješenja za brojne izazove s kojima se zemlja suočava, uključujući borbu protiv korupcije, rasipanja novca, poboljšanje transparentnosti u poslovanju te osnaživanje IT sektora kao ključnog segmenta ekonomije”. 
 

Posebnu zahvalnost Amra Selimović je iskazala svom mentoru, prof. dr. Zlatku Lagumdžiji, čije su bogato iskustvo i stručnost bile od neprocjenjive važnosti tokom njenog istraživačkog rada. 
 

O tome da li će kao veliki broj mladih ljudi otići iz Bosne i Hercegovine navodi:

 

"Ne planiram napuštati Bosnu i Hercegovinu, već kontinuirani raditi na pronalaženju načina kako doprinijeti boljitku društva i zemlje u kojoj živim. Cilj istraživanja namjere i mogućnosti primjene blockchain tehnologija u Bosni i Hercegovini je bio promovisati inovacije koje bi imale stvarni utjecaj na život građana naše Bosne i Hercegovine. Namjeravam nastaviti istraživanje tehnoloških inovacija i njihovu primjenu u rješavanju stvarnih problema sa kojima se naše društvo suočava. Moj fokus će biti na pronalaženju održivih rješenja koja će unaprijediti kvalitet života svih građana Bosne i Hercegovine, te doprinijeti dugoročnom razvoju naše zemlje", zaključila je Selimović.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook