Objavili proglas

Uz Severinu stali Dežulović, Jergović i brojni drugi intelektualci: ‘Zgroženi smo odlukom Vrhovnog suda’

ŽENA iN25.01.24, 16:16h

Uz Severinu stali Dežulović, Jergović i brojni drugi intelektualci: ‘Zgroženi smo odlukom Vrhovnog suda’
'Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu proceduralne greške', poručuju

 

 

Odluka Vrhovnog suda u slučaju skrbništva nad sinom Severine Vučković i Milana Popovića već danima je jedna od glavnih tema u javnosti, prenosi Telegram.hr. Upravo je istupila i grupa cijenjenih intelektualaca, oštrim proglasom kojim su se obratili građankama i građanima te nadležnim socijalnim instititucijama i sudovima. Njihov proglas prenosimo u cijelosti:


“Protestiramo, zgroženi odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske da ne poštuje volju i odluku dvanaestogodišnjeg Aleksandra Popovića da živi u svome domu, sa svojom majkom Severinom Vučković.


Kao ljudi koji se profesionalno bave pripovijedanjem, pričanjem priča i imaginiranjem svjetova u čovjeku i oko njega, dužni smo upozoriti da ne postoji i ne može postojati dobar svijet u kojemu bi “proceduralna greška” nekoga suda bila važnija od ljudskog prava na dom. Ne može postojati dobar svijet u kojem se odluka koja bi trebala biti u najboljem interesu djeteta donosi na osnovu proceduralne greške“.


Kao odrasli koji se dobro sjećaju što su mislili i osjećali kao dvanaestogodišnjaci izražavamo solidarnost s Aleksandrom Popovićem i potvrđujemo da ovakva odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske nije ispravna, nije pravedna i nije moralna.


Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava.


Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava – zaključili su u proglasu koji su potpisali: 


Snježana Banović
Renato Baretić
Ivica Buljan
Đurđica Čilić
Lidija Deduš
Boris Dežulović
Ivica Đikić
Slobodanka Boba Đuderija
Mihaela Gašpar
Nataša Govedić
Sinan Gudžević
Emir Imamović Pirke
Ivica Ivanišević
Ena Katarina Haler
Monika Herceg
Miljenko Jergović
Damir Karakaš
Paolo Magelli
Suzana Matić
Edi Matić
Kristian Novak
Olja Runjić
Rade Šerbedžija
Ante Tomić
Lenka Udovički
Marina Vujčić
Zoran Žmirić


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook