u Domu OSBiH, 26. januara

U Sarajevu Koncert povodom 100. godišnjice osnivanja Republike Turske: Ulaz slobodan, potvrdite na vrijeme

Kultura22.01.24, 10:29h

U Sarajevu Koncert povodom 100. godišnjice osnivanja Republike Turske: Ulaz slobodan, potvrdite na vrijeme
Na predstojećem koncertu, na koji su srdačno pozvani svi ljubitelji muzike i umjetnosti, izvođači saza i hor solista će publici predstaviti klasična djela tradicionalne turske muzike

 

 

U sklopu niza manifestacija, u Domu OSBiH u Sarajevu će  26. januara biti održan Koncert povodom 100. godišnjice osnivanja Republike Turske.


Koncert, na kojem će biti predstavljeni primjeri klasičnih djela turske muzike, zajedno organizuju Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske i Državni konzervatorijum turske muzike Tehničkog univerziteta u Istanbulu - ITU, uz podršku Ambasade Republike Turske u Sarajevu, Instituta Yunus Emre i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, saopćeno je iz Ambasade Republike Turske.


Na predstojećem koncertu, na koji su srdačno pozvani svi ljubitelji muzike i umjetnosti, izvođači saza i hor solista će publici predstaviti klasična djela tradicionalne turske muzike.


Prvi turski muzički konzervatorijum, osnovan 1975. godine, ističe se kao jedna od najprestižnijih institucija u zemlji u oblasti turske muzike. Kroz dugogodišnje prisustvo, konzervatorijum je iznjedrio mnoge značajne umjetnike.


Osim obilježavanja stogodišnjice osnivanja Republike Turske, prethodne godine obilježeno je i 250 godina od osnivanja Istanbulskog tehničkog univerziteta (ITU). ITU je jedan od najeminentnijih univerziteta u Turskoj, posebno u inžinjerskom obrazovanju, s bogatom historijom koja datira iz Osmanskog perioda.


Ove godine se također obilježava 20. godišnjica osnivanja Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, prvog fondacijskog univerziteta u Bosni i Hercegovini.


Ulaz na koncert, koji počinje u 19 sati, je slobodan, a svi ljubitelji umjetnosti koji planiraju prisustvovati mogu potvrditi svoj dolazak slanjem e-maila na adresu: [email protected].

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook