Otvorena izložba

'Braco Dimitrijević I met at 11.21 am, Sarajevo 2002', Andreja Đerkovića u Galeriji Manifesto

Kultura13.01.24, 10:28h

'Braco Dimitrijević I met at 11.21 am, Sarajevo 2002', Andreja Đerkovića u Galeriji Manifesto
Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Senka Ibrišimbegović naglašava da je Đerković tom izložbom ponudio radove iz kolekcije Ars Aevi

 

 

Postavka “Braco Dimitrijević I met at 11.21 am, Sarajevo 2002” sarajevsko-ženevskog umjetnika Andreja Đerkovića otvorena je u Galeriji Manifesto, u saradnji sa “Centre de la photographie Genève” i Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo. 

 

Andrej Đerković naglašava da se taj rad naslanja na čuvenu seriju “Slučajni prolaznici”, njegovog poznanika i sugrađanina Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne savremene umjetnosti.
 

- Taj rad prati čitav moj život, ta njegova serija napravljena je sedamdesetih godina prošlog stoljeća malo prije mog rođenja. Drago mi je da je taj rad preživio razne tranzicije. Živi sa mojom generacijom, utjecao je na mene da napravim ovaj rad - kazao je u izjavi novinarima.
 

Đerković kaže da većinom radi portrete u vanjskom ambijentu, ne portrete u studiju (sa vještačkim svjetlom i šminkom). Važno mu je da portret pokaže 'ono što ja vidim, što bi svako trebalo da vidi na tim portretima'.
 

- Druga stvar je što ja radim portrete ljudi koji su meni dragi, koje poštujem kroz njihov rad i koji su mene inspirirali. Braco Dimitrijević je znak neke naše budućnosti, u vrijeme kad sam se školovao. Kroz period mog odrastanja postali smo poznanici i prijatelji, a moja generacija je imala poštovanje prema umjetnicima starije generacije - kazao je.       
 

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Senka Ibrišimbegović naglašava da je Đerković tom izložbom ponudio radove iz kolekcije Ars Aevi. U tom muzeju je i rad Brace Dimitrijevića.
 

- I tom izložbom želio je Đerković, na neki način, da promoviše skori početak izgradnje objekta Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi. Važno je da promovišemo ne samo umjetnike koji su u kolekciji Ars Aevi, nego da i međuinstitucionalnu suradnju, u našem gradu i državi, napravimo živom, funkcionalnom i aktivnom. Dakle, ne samo u promociji umjetnika savremene umjetnosti već generalno te umjetničke scene te da tako promoviramo blago koje ima BiH – naglasila je.   
 

Adna Muslija iz Galerije Manifesto ističe zadovoljstvo zbog prilike da ugoste tu izložbu jer Andrej Đerković predstavlja generaciju umjetnika od kojih je učila njena generacija. Zadovoljni su, kaže i zbog suradnje sa Ars Aevi a vide to kao dokaz da takve suradnje mogu biti plodonosne i da su važne. Postavka će biti dostupna za javnost do 22. januara, u Galeriji Manifesto. 
 

Andrej Đerković rođen je 1971. godine u Sarajevu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti. Živi u Ženevi. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti BiH. Samostalno je izlagao širom svijeta. Njegove fotografije i radovi objavljivani su u mnogim časopisima.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook