borba za političku moć

Sjajna danska serija ponovo na malim ekranima: Ako ste propustili 'Borgen', od 8. januara gledajte na FTV-u

Mediji03.01.24, 20:29h

Sjajna danska serija ponovo na malim ekranima: Ako ste propustili 'Borgen', od 8. januara gledajte na FTV-u
"Borgen" je serija s velikom galerijom likova i bavi se s mnogo različitih aspekata političke, novinarske i privatne sfere

 

 


"Borgen" je dramska serija o borbi za političku moć u modernoj Danskoj te o ličnim žrtvama i posljedicama koje ta borba ima za one koji se nalaze na političkoj pozornici, ali i iza nje.


U središti priče je četrdesetogodišnja politička liderka Birgitte Nyborg, koja svojim idealizmom i velikim trudom osigurava svojoj stranci ubjedljivu pobjedu i tako se suočava s najvećim izazovom u svom životu: kako najučinkovitije iskoristiti novoosvojena mjesta i dokle je spremna ići kako bi stekla što veći utjecaj. Privatno, Birgitte vodi sretan porodični život sa suprugom i dvoje djece. Ona je žena s užarenom predanošću, velikim srcem i premalo vremena. Ali, hoće li uspjeti biti uspješna i profesionalna vrhunska političarka i pritom ostati vjerna sebi?

 

serija-borgen-torben-friis-mg


Među mnogim važnim ljudima u profesionalnom životu Birgitte Nyborg je i njen savjetnik za medije, Kasper Juul, jedan od najtalentiranijih u poslu. Ipak, on je i cinik bez iluzija, koji mora početi vjerovati u poruke koje mu je posao prenositi.


Drugi značajan lik je Katrine Fonsmark: politička novinarka koja radi za danski javni televizijski emiter. Njen šarm na ekranu i sposobnost da raspravu postavi u fokus gledatelja brzo su joj priskrbili popularnost i utjecaj, ali u privatnom je životu bez korijena i zbunjena.

 

serija-borgen-katrine-f-nsmark


"Borgen" je serija s velikom galerijom likova i bavi se s mnogo različitih aspekata političke, novinarske i privatne sfere.


Uloge: Sidse Babett Knudsen (Birgitte Nyborg), Birgitte Hjort Sorensen (Katrine Fonsmark), Pilou Asbaek (Kasper Juul), Mikael Birkkjaer (Phillip Christensen).


Autor serije je Adam Price, a reditelj Soren Kragh-Jacobsen.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook