U 84. godini

Preminuo bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić

Kultura03.01.24, 10:40h

Preminuo bh. književnik i dramaturg Nijaz Alispahić
Njegova djela prevođena su na više stranih jezika, a zastupljen je u Antologiji bošnjačke pripovijetke XX stoljeća i Antologiji bosanskohercegovačke drame XX stoljeća

 

 

Nijaz Alispahić, čuveni bosnaskohercegovački književnik i dramaturg, preminuo je jučer u 84. godini, potvrdila je njegova porodica, javlja Faktor.

 

Rođen je 1940. godine u Kozluku, a najveći dio svog radnog vijeka proveo je u Tuzli. Studije jezika i književnosti završio je u Beogradu, a poslijediplomske studije u Sarajevu. U Gradačcu 1973. godine pokreće književnu manifestaciju "Kikićevi susreti", a od 1978. godine počinje raditi kao dramaturg Narodnog pozorišta u Tuzli.

 

Autor brojnih književnih djela, među kojima se ističu zbirke pripovijetki Vrtovi sirotog Halimije i Sihirbaz, zbirke poezije Vatre stišane pjesmom i Karakazan, drame i libreta za operu Hasanaginica i Aska i vuk te drame Zmaj od Bosne, Za dom penzionera spremni, Gola prsa protiv bajoneta...

 

Njegova djela prevođena su na više stranih jezika, a zastupljen je u Antologiji bošnjačke pripovijetke XX stoljeća i Antologiji bosanskohercegovačke drame XX stoljeća.

 

Dobitnik je brojnih književnih priznjanja, između ostalog i nagrade "Ivo Andrić" za najbolju pripovijetku 1983. i 1989. godine te nagrade "Zijo Dizdarević" za najbolju pripovijetku 1977. i 1978. godinu.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook