(ne)poznata ljubavna priča

Njemu su bile 43, njoj 23... Njegova slava ju je odbijala, a danas je njihova ljubav jedna od najvećih na Balkanu

Nedjeljni magazin30.12.23, 18:18h

Njemu su bile 43, njoj 23... Njegova slava ju je odbijala, a danas je njihova ljubav jedna od najvećih na Balkanu
Lenka je svojevremeno govorila da je, kada su se 1990. godine upoznali, nije impresionirala popularnost 20 godina starijeg Šerbedžije. Naprotiv, to ju je jako odbijalo, ali na kraju ju je to odbijanje i privuklo

 

 

 

Od kada su se 1990. godine upoznali u Subotici, bilo je jasno da su stvoreni jedno za drugo. Vjenčali su se kada je on imao 43, a ona 23 godine.


Danas su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički 32 godine u braku. Na godišnjicu vjenčanja on je prije par godina supruzi poslao emotivnu poruku.


„Večeras je 30. godišnjica Lenkinog i moga vjenčanja… Vjenčali smo se u Beogradu 29. 06. 1991. godine… Mijenjali smo gradove i države. Rodili smo troje djece. Napravili smo sopstveni teatar na najljepšem ostrvu na Jadranskom moru. Imamo divnu porodicu. Imamo i dovoljno pravih prijatelja. I još se čvrsto držimo za ruke“, objavio je Šerbedžija na Facebooku.


On je govorio i o tih zajedničkih 30 godina.


- I još ću 30... S njom nikad nije dosadno. Lenka na moje koncerte ne dolazi jer ima tremu zbog mene, nema tremu kad glumim, ali kad pjevam, ima tremu… Hoće se zabuniti, hoće iz ritma ispasti, pa reko, šta ako ispadnem iz ritma, ja pjevam, oni me prate - kazao je Rade, a prenosi Showbuzz.hr.


A Lenka je svojevremeno govorila da je, kada su se 1990. godine upoznali, nije impresionirala popularnost 20 godina starijeg Šerbedžije. Naprotiv, to ju je jako odbijalo, ali na kraju ju je to odbijanje i privuklo.


- Oduvijek su mi se sviđali muškarci koji su stariji od mene, koji imaju više životnog iskustva. Sve je išlo vrlo brzo iako nisam očekivala da će se razviti u ljubavnu vezu - govorila je Udovički.

 

lenka-udovicki


Rođena Beograđanka, Lenka je svjetski poznata pozorišna i operska rediteljica i glumica. Umjetnička je direktorica pozorišta Ulisis sa Briona i suosnivačica odsjeka za glumu na Riječkom univerzitetu.


Majka joj je Bolivijka, a otac je učestvovao u francuskom pokretu otpora i Španskom građanskom ratu. Ima četiri sestre, i jednu iz očevog prvog braka.


Nakon završene srednje škole, Lenka je upisala studije pozorišne režije na beogradskoj Akademiji dramske umjetnosti. Poslije diplome počela je da radi u pozorištima u Beogradu i u ostalim gradovima tadašnje Jugoslavije, iz čega su se izrodile neke domaće vrhunske projekcije.


Karijeru je gradila i u Ujedinjenom Kraljevstvu i u Americi, u Hrvatskoj i u Srbiji.


Kao mala je mnogo putovala u Boliviju, te je navikla da nema konkretan dom. Upravo iz tog razloga joj nije bio problem da putuje sa suprugom Radetom iz vreve tadašnjih političkih zbivanja u Beogradu koja su prijetila mirnom životu. Zbog te potrebe da se odsele iz Beograda, s tada još malom kćerkom Ninom, otputovali su u Ljubljanu i tamo pronalazili put ka uspkehu, piše na sajtu poznati.info.

 

rade-serbezija-lenka-udovicki


Lenku i Radeta držala je velika i iskrena ljubav. S obzirom na finansijski tešku situaciju, Rade je radio, dok je Lenka brinula za porodicu. U međuvremenu je rodila još jednu kćerkicu – Vanju. Kasnije su se preselili u London, gdje su se Radetu pružile nove poslovne prilike. Tamo su upoznali Vanessa Redgrave, s kojom su jedno vrijeme živjeli, a kasnije osnovali Moving Theater Company. 


Lenka je u Londonu rodila i treću kćerku. Nina, Vanja i Milica bile su centar njihovog svijeta.


Nakon Londona, porodica se selila u Los Anđeles, Santa Moniku i Vestvud, a svoje neprestano seljenje završavaju na Brijunima, gdje Lenka i Rade počinju zajedničke poslovne projekte, tj. osnivaju Teatar Ulysses i pokreću studije glume na Akademiji primjenjenih umjetnosti Riječkog univeziteta, prenpsi Zadovoljna.rs.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook