neobične priče

Veliki 'škrtac' za života je uštedio 13 miliona dolara, a onda nakon smrti uradio sasvim neočekivanu stvar

Nedjeljni magazin23.12.23, 15:27h

Veliki 'škrtac' za života je uštedio 13 miliona dolara, a onda nakon smrti uradio sasvim neočekivanu stvar
Iako možda nije potrošio mnogo novca dok je bio živ, Kahn je pronašao načine da utroši nakon što je preminuo i time možda stekao ono pravo bogatstvo - bogatstvo pomaganja drugima

 

 

Milioneri koji poklanjaju dio svog bogatstva nisu neka nova vijest, osim ako iznos u dolarima zaista bode oči. Ali kada potajno sakupite nekih 13 miliona dolara, a da niko za to ne zna i odlučite se podijeliti sve, priča postaje još zanimljivija.


To je bio slučaj s Terryjem Kahnom, čovjekom iz Indijanapolisa koji se na kraju pokazao kao multimilioner koji se ne vidi, objavio je Washington Post u četvrtak. Prije nego što je Kahn preminuo 2021. godine, on je odredio da će svoje bogatstvo donirati raznim dobrotvornim organizacijama, a u posljednje dvije godine izvršitelji njegovog imanja su upravo to i činili.
 

Oni koji su poznavali Kahna bili su iznenađeni kada su shvatili koliko novca ima na rukama. Veći dio svog radnog vijeka bio je zaposlen u istom medicinskom centru VA, iz kojeg je otišao u penziju 2003. godine kao načelnik za ljudske resurse, navodi Philantrophy News Digest, a prenosi Oslobođenje.


Živio je u istoj kući više od 20 godina (koja je prodata za samo 200.000 dolara nakon što je umro) i nikada nije imao mobilni telefon. "On je jedan od najštedljivijih ljudi koje sam ikada upoznao", rekao je za novine Dwayne Isaacs, advokat i Kahnov prijatelj.


Kahn se ipak izjasnio o stvarima koje su mu bile važne: kao ljubitelj sporta, imao je sezonske karte za Indianapolis Coltse, Indiana Pacers i muški košarkaški tim Univerziteta Butler. Ali ipak, ako ne bi mogao da prisustvuje utakmici, Khan bi prodao te karte i vratio nešto od svog novca.


Isaacs, koji je upoznao Khana 90-ih, na kraju je dobio zadatak da izvrši oporuku multimilionera, zajedno s Khanovim bivšim kolegom i prijateljem Vanceom McLarrenom. Kada je Isaacs prvi put bio uključen, Kahn je rekao da ima nekih 3 do 4 miliona dolara.


Prije nego što je umro, dao je do znanja da je njegova neto vrijednost naglo porasla na 13 miliona dolara. “Bili smo veoma iznenađeni,” rekao je Isaacs. "I u tom trenutku, mislim da je moj citat bio: ‘Prokletstvo, Terry, zašto nas nisi obavijestio?"


Kahn nije precizirao koje dobrotvorne grupe trebaju dobiti njegov novac, pa su Isaacs i McLarren shvatili kako žele da isplate taj iznos. Došli su do donacije od milion dolara organizacijama u kojima bi gotovina bila "transformativna", i odabrali su grupe koje su u skladu s Khanovim interesima, kao što su one fokusirane na zdravstvenu zaštitu, pitanja veterana, te obrazovanje i sport djece.


Iako možda nije potrošio mnogo novca dok je bio živ, Kahn je pronašao načine da utroši nakon što je preminuo i time možda stekao ono pravo bogatstvo - bogatstvo pomaganja drugima.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook