FOTO I VIDEO/ U "Europe House"

U Sarajevu otvorena izložba 'Molitva' Safeta Zeca

Kultura15.12.23, 20:48h

Autor je izjavio da se nada da tom izložbom započinje aktivnost likovnih priredbi, što je dio njegovog sna koji se ostvaruje

 

 

Izložba "Molitva", najnovija postavka djela jednog od najvećih bosanskohercegovačkih umjetnika Safeta Zeca, otvorena je večeras u "Europe House" u Sarajevu.

 

Autor je izjavio da se nada da tom izložbom započinje aktivnost likovnih priredbi, što je dio njegovog sna koji se ostvaruje.
 

- Izložba "Molitva" je dio trilogije koju još čine "Egzodus" i "Zagrljaj" i koja govori o mojoj ostrašćenosti i ljubavi prema rukama, a namjeravao sam i da je nazovem "Molite se, kako god ali se molite" - rekao je Zec.
 

Istakao je da mu je posebno zadovoljstvo što je takva jedna palata u centru Sarajeva posvećena kulturnim događajima.
 

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler naveo je da su umjetnost i kultura snažni mediji koji spajaju ljude i da je sretan što služi u zemlji koja ima bogatu kulturnu scenu.
 

Dodao je da mu je veliko zadovoljstvo što može da ugosti možda najvećeg živućeg bh. umjetnika Safeta Zeca kojem se divi jer se u njegovoj umjetnosti vide bol i nada.
 

Safet Zec je član svih važnijih umjetničkih asocijacija u Europi. Dobitnik je brojnih domaćih i internacionalnih nagrada te priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, a 2007. dodijeljen mu je Orden viteza za umjetnost Republike Francuske. Živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i muzejima u Milanu, Veneciji, Rimu, Ammanu, Parizu, Lillu itd.
 

Izložba je otvorena do 31. januara 2024.

 

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook