POTVRDILA GLAVNA UREDNICA

Ruska državna televizija najavila kanal na srpskom jeziku u BiH: Njeno emitovanje zabranjeno u EU, SAD…

Mediji15.12.23, 13:30h

Ruska državna televizija najavila kanal na srpskom jeziku u BiH: Njeno emitovanje zabranjeno u EU, SAD…
Nakon što je novinarka ATV-a jučer rekla Putinu da u RS trenutno nema nijednog ruskog medija

 

 

Televizija RT počeće emitovanje programa i na području bh. entiteta RS ali i cijele Bosne i Hercegovine, najavljeno je iz ove kuće.


Informaciju o pokretanju kanala potvrdila glavna urednica RT Margarita Simonyan tokom gostovanja na televiziji Rusija 1, prenosi Raport.ba.


Prema njenim riječima, program ove televizije na području BiH počeće sa emitovanjem tokom sljedeće godine, uz napomenu da će emitovanje biti na teritoriji cijele BiH, a ne samo Republike Srpske.


Somnyan je ovo izjavila nakon što je juče novinarka Alternativne televizije iz Banjaluke Darinka Petrović postavila pitanje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u vezi sa političkom situacijom u BiH, te uz pitanje dodala da u RS trenutno nema nijednog ruskog medija.


“Zaista poznajemo situaciju u Republici Srpskoj, u Bosni i Hercegovini i naše ocjene ove situacije potpuno se poklapaju sa ocjenama vašeg političkog rukovodstva”, kazao je Putin tokom redovne godišnje konferencije za novinare. “Što se tiče ruskih medija, šteta je što ih nema na ovim prostorima”, dodao je on i pitao da li se Russia Today emituje u RS.


“Ne emituje se, je li tako? Treba razmisliti o tome. Moramo da razmislimo o tome, zamoliću svoje kolege, Olega Borisoviča (Dobrodejeva) da vide šta može da učini po ovom pitanju”, rekao je u četvrtak Putin u direktnom odgovoru, a koji je danas objavila i ambasada Ruske Federacije u BiH na svom Facebook profilu.


U petak je Margarita Simonyan poručila da će se ruska strana potruditi da novinarka Darinka Petrović u “svom domu ima sve što joj je potrebno kako bi mogla da gleda rusku televiziju”.


“Sljedeće godine pokrećemo emitovanje programa na srpskom jeziku koje do sada nikada nije postojalo. Naći ćemo Vas, draga, i pobrinuti se da vam na televizoru bude sve podešeno, da sve potrebne antene budu povezane”, rekla je Simonyan.


Dodala je i da je na Balkanu već aktivan portal RT na srpskom jeziku. Njenu izjavu o otvaranju novog kanala je objavio i RT-ov portal. Oni nisu u petak ujutro odgovarali na telefonske pozive za komentar o najavi novog kanala.


RT je globalna televizijska stanica koju je tokom 2005. formirala Vlada Ruske federacije, a čiji se sadržaj emituje na višejezičnim kanalima širom svijeta. Nakon što je Rusija napala Ukrajinu, emitovanje ovog kanala zabranjeno je u zemljama Evropske unije, kao i SAD-a, Velike Britanije, te još nekolicine država. U BiH se kanal i dalje emituje na nekim kablovskim operaterima.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook