6. sajam knjige u nišama

'Jutro sa autorom': Maja Ombašić pred sarajevskom publikom, pisac, pjesnik, scenarista, poliglota...

Kultura12.12.23, 17:24h

'Jutro sa autorom': Maja Ombašić pred sarajevskom publikom, pisac, pjesnik, scenarista, poliglota...
Maja Ombašić, rođena Mostarka, pisac, pjesnik, scenarista i poliglota iz Montreala... Njene knjige su prevedene na više jezika, autobiograski roman "Mostargija" je dobio i prestižnu internacionalnu nagradu o exilu, dok je njena zadnja knjiga, "Padati u visine", esej u kojem pokušava objasniti nasilje čovječanstva, trenutno jedna od najtraženijih knjiga u kanadskim knjižarama

 

 

Šesti Sajam Knjige u nišama – KUN svečano se otvara večeras u 19:00 sati, u Galeriji BKC-a KS. U okviru programa „Večer sa autorom“,  akad. prof. dr. Ejup Ganić će na centralnoj sajamskoj bini predstaviti svoju novu knjigu pod nazivom „Brčko arbitraža (1996. – 1999.) sjećanja i svjedočanstva“. Uz autora, o knjizi će kao promotori govoriti prof. dr. Ivo Komšić i akad. prof. dr. Mirko Pejanović, dok će razgovor moderirati Zvonko Marić.


A danas prije podne, u okviru prvog od planiranih pet programa pod nazivom „Jutro sa autorom“, sarajevskoj publici predstavila se književnica, pjesnikinja, scenaristkinja, Maja Ombašić, sa kojom je razgovarala Ivana Golijanin.


Maja Ombašić (Maya Ombasic) je pisac, pjesnik, scenarista i poliglota iz Montreala. Rođena je u Mostaru, a školovala se u Švajcarskoj, Francuskoj i Kanadi. Objavila je više romana, dvije knjige poezije, brojne eseje, te scenarije za tri dokumentarna filma. Učestvovala je na književnim i filmskim festivalima širom svijeta. 


Bila je u užem izboru za brojne književne nagrade, a 2017. godine je osvojila le Prix de la littérature de l’exil za roman Mostarghia. Knjige su joj prevedene na brojne jezike. Inspiraciju često nalazi u svom rodnom kraju, brojnim putovanjima, te filozofiji. 


Danas radi kao profesor filozofije i književni kolumnista za montrealske časopise.


Iz rodnog Mostara je sa dvanaest godina pobjegla od rata sa svojom porodicom, koja je prvo našla utočište u Ženevi gde je Maja naučila francuski jezik. Nakon švicarske adolescencije, otišla je na novi kontinent i nakon dugog zaustavljanja u glavnom gradu, Otava, nastanila se u Montrealu. Ali tokom neobaveznog putovanja u Havanu, želja da živi i piše u zemlji po mnogo čemu bliskoj bivšoj Jugoslaviji, u potpunosti je prihvatila i španski jezik. Nostalgična za prekinutim socijalističkim djetinjstvom i “sladoledom s okusom komunizma”, svoja prva dva romana “Hronike guštera” i “Radamanthe” posvetila je ostrvu i njegovim tajnama. 


Doktoritala je filozofiju i komparativnu književnost. Također je studirala i kinematografiju na poznatom montrealskom institutu za film INIS. 

 

Napisala je nekoliko scenarija, snimila nekoliko dokumentarnih filmova, između ostalih i film "Exile Chez Moi" o životu Indijanaca u kanadskim rezervatima, koji je ovdašnja publika mogla pogledati na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.. 


Njene knjige su prevedene na više jezika, autobiograski roman "Mostargija" je dobio i prestižnu internacionalnu nagradu o exilu, dok joj je zadnja knjiga, "Padati u visine", esej u kojem pokušava objasniti nasilje čovječanstva, trenutno jedna od najtraženijih knjiga u kanadskim knjižarama. 


Između putovanja i predavanja filozofije, vrijeme provodi pišući.


Ulaz na Sajam je besplatan, traje do 16. decembra, a vrata BKC-a će bit će otvorena za posjetioce od 10:00 do 20:30 sati.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook