jednistvena postavka

Otvorena Izložba Štampa Arhiva BiH 1851-1945: Među 337 jedinica, izložen i primjerak Bosanskog prijatelja iz 1851. godine

Kultura12.12.23, 15:37h

Otvorena Izložba Štampa Arhiva BiH 1851-1945: Među 337 jedinica, izložen i primjerak Bosanskog prijatelja iz 1851. godine
"Pored ove sjajne izložbe koju smo danas priredili", direktorica kaže da je Arhiv BiH u proteklom period realizirao niz značajnih aktivnosti, kao što je digitalizacija građe nastale sukcesijom bivše SFRJ

 

 

U povodu obilježavanja 76 godina od osnivanja Arhiva BiH, ali i  Dana arhivske službe u BiH, danas je u Arhivu BiH svečano otvorena arhivska izložba "Štampa Arhiva Bosne i Hercegovine 1851-1945.
 

Kako je na otvaranju izložbe kazala direktorica Arhiva BiH Danijela Mrda, decembar je mjesec kad arhivska služba krozu različite aktovnosti obilježava svoj rad.


- Danas smo javnosti pripremili jednu vrlo interesantnu izložbu, ispunivši jedan od naših osnovnih ciljeva, a to je stručno usavršavanje kadrova - kazala je Mrda, dodajući da su na izložbi predstavljeni radovi iz magistarskog rada arhivistice Ivane jakšić na temu “Štampa u Arhivu BiH za period 1851. do 1945."


Direktorica kaže da je to jedno sjajno, kapitalno djelo koje je na svjetlo dana, u jednom sasvim novom ruhu omogućilo lakši pristup istraživačima kroz periodiku Arhiva BiH.

 

stampa-arhiva-2

 

"Pored ove sjajne izložbe koju smo danas priredili", direktorica kaže da je Arhiv BiH u proteklom period realizirao niz značajnih aktivnosti, kao što je digitalizacija građe nastale sukcesijom bivše SFRJ.


- U ovoj godini smo digitalizirali mnogo više građe nego svih prethodnih godina. Možemo se pohvaliti da 256.000 digitalnih kopija imamo u Arhivu BiH, čime, sigurno, omogućavamo rad našim istraživačima na dokumentima i činimo ga značajno lakšim, kako u finansijskom, tako i u fizičkom smislu - rekla je direktorica Mrda.


Priređivač izložbe, Merima Serhatlić Agarević,  kaže kako je predstavljeno 19 plakata od 337 jedinica štampe iz tog perioda, i to ne samo iz BiH i susjednih zemalja, nego čak iz Sjedinjenih Država i Brazila.


Planirano je da izložba bude postavljena oko godinu dana u prostorijama Arhiva BiH, a najviše se očekuju organizirane posjete iz bh. škola.


Najstarije novine koje su izložene je primjerak Bosanskog prijatelja iz 1851. godine.

 

stampa-arhiva-3


(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook