VIJEST KOJA ĆE OBRADOVATI MNOGE

Kraj zabrana na KCUS-u: Dr. Pilav objavio da se ponovo uvode posjete, u kojim terminima, koliko posjetilaca...

Hronika10.12.23, 11:50h

Kraj zabrana na KCUS-u: Dr. Pilav objavio da se ponovo uvode posjete, u kojim terminima, koliko posjetilaca...
Opravdanje za zabranu posjeta ne može biti to da nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja i osoba koje održavaju higijenu. Štednja ne smije biti važnija od dobrobiti pacijenata - poručuje dr. Pilav

 

 


Dr. Alen Pilav, v.d generalnog direktora KCUS-a, nakon otvaranja kapija, saopćio je novu vijest koja će obradovati pacijente, ali i sve građane.


Na svom Facebook profilu je objavio da Klinički centar konačno vraća mogućnost posjeta te pojasnio detalje procedure:


I prije imenovanja za v.d. generalnog direktora bio sam upoznat s prigovorima građana na zabranu posjeta hospitaliziranim pacijentima na KCUS-u. Upravo zbog toga sam odmah nakon imenovanju pokrenuo proceduru za odobrenje posjeta. 


Ne želim ulaziti u propitivanje opravdanosti dosadašnje zabrane posjeta, ali smatram da nije ispravno da KCUS bude jedina bolnica koja ne odobrava posjete. To je čak bila i dužnost KCUS-a u skladu sa Zakonom o pravima, obavezama i odgovornostima pacijenata, koji propisuje da pacijenti tokom boravka u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi imaju pravo primanja posjeta saglasno kućnom redu zdravstvene ustanove.


Nakon što smo ispoštovali sve procedure i uvidjeli da ne postoje zapreke, odlučili smo da vratimo mogućnost posjeta. Stoga mi je veliko zadovoljstvo da informišem građane da već od ponedjeljka mogu posjetiti članove porodice i prijatelje koji leže na KCUS-u. 


Na web stranici KCUS-a ćete pronaći sve detalje vezane za termine posjeta, maksimalan broj posjetilaca, vrijeme zadržavanja i druge procedure kojih se posjetioci moraju pridržavati.


Posjete će se za sada odvijati u terminu od 15.00 do 16.00 h, ali već radimo na tome da se reguliranje posjeta modernizira po uzoru na sisteme koji se uspješno primjenjuju u drugim kliničkim centrima svijetu, a koji olakšavaju odvijanje posjeta kako za pacijente, tako i za uposlenike i posjetitelje. 

 
U skladu sa savremenim trendovima u medicini, dozvolom posjeta hospitaliziranim pacijentima želimo omogućiti bolji oporavak, ali i, koliko je moguće ugodniji boravak u bolnici. Direktni kontakt s porodicom i prijateljima pozitivno se odražava i na sam proces ozdravljenja, jer to oboljelima daje dodatnu snagu i motiv za brže izlječenje. Posjete su dobre ne samo za pacijente već i za njihovu porodicu koja se brine za njihovo zdravlje i život.


Zabrana posjeta je posebno pogađala teško oboljele pacijente i njihovu rodbinu. Mnogi od njih su na KCUS-u provodili svoje posljednje dane i sate, bez mogućnosti da se vide s najbližima i da se s njima oproste. Obzirom na osjetljivost ove kategorije, posjete pacijentima u terminalnoj fazi neće biti vremenski ograničene, ali se dozvoljavaju se isključivo članovima uže porodice.


Opravdanje za zabranu posjeta ne može biti to da nemamo dovoljan broj medicinskog osoblja i osoba koje održavaju higijenu. Štednja ne smije biti važnija od dobrobiti pacijenata. 


Na ovaj način dodatno otvaramo KCUS, jer naš zadatak je da budemo na usluzi građanima, a ne da se od njih krijemo i zatvaramo - poručio je na kraju dr. Pilav.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook