ZEMLJIŠTE KUPLJENO JOŠ 2020. GODINE

Velika investicija u BiH: Kreće izgradnja fabrike vrijedne desetine miliona KM, u planu 200 radnih mjesta

Biznis Klub09.12.23, 19:31h

Velika investicija u BiH: Kreće izgradnja fabrike vrijedne desetine miliona KM, u planu 200 radnih mjesta
Kako je najavljeno, riječ je o investiciji vrijednoj preko 23 miliona KM. No, kako su se u međuvremenu cijene svega drastično promijenile, moguće je i da će vrijednost ove investicije sada biti drugačija u odnosu na prvobitne planove

 

 

 

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. Kako je za BiznisInfo.ba potvrdio predstavnik Gradske uprave Grada Cazina, svečanost početka izgradnje je zakazana za 12. decembar ove godine.


Firma je još 2020. godine kupila zemljište u Cazinu kada je i najavljena ova velika investicija.


Kako je BiznisInfo već pisao, firma ASTA Energy Transmission Components GmbH putem svoje kćerke firme ASTA Bosnia d.o.o. investirat će preko 23 miliona KM u proizvodnju u Cazinu.


Prema predstavljenom planu investitora, planira se izgradnja objekta od blizu 20.000 kvadratnih metara i proizvodnja namotaja za transformatore, generatore i različite tipove motora, što je osnovna djelatnost nekoliko fabrika koje ASTA ima širom svijeta.


Tada je najavljeno da je riječ o investiciji vrijednoj preko 23 miliona KM. No, kako su se u međuvremenu cijene svega drastično promijenile, moguće je i da će vrijednost ove investicije sada biti drugačija u odnosu na tadašnje planove.


– Prema investicionom planu investitora, očekuje se zaposlenje blizu 200 radnika u narednih tri do pet godina – kazao je tada gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook