rat zapeo u pat-poziciji

Putin je samo trebao strpljivo čekati da se ukrajinski saveznici umore od davanja pomoći... I dočekao je!

Front09.12.23, 13:06h

Putin je samo trebao strpljivo čekati da se ukrajinski saveznici umore od davanja pomoći... I dočekao je!
Kongresnici su svjesni da će se vaga rata okrenuti u korist Rusije. Vjeruju da je ukrajinski rat borba za mir u Europi te strahuju da bi Rusija mogla napasti članice NATO-a

 

 

 


Republikanci su u srijedu blokirali milijarde dolara vrijedan paket nove sigursnosne pomoći Ukrajini. Američki Senat fokusirao se na strože mjere za kontrolu imigracije na granici SAD-a s Meksikom. Ta odluka sigurno je oduševila Vladimira Putina.


Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, kaže da Putinovi ciljevi u Ukrajini ostaju isti, a američka pomoć je i i dalje najveća. Prema Foreign Policyju kongresnici su svjesni da će se vaga rata okrenuti u korist Rusije. Vjeruju kako je ukrajinski rat borba za mir u Europi te strahuju da bi Rusija mogla napasti članice NATO-a ako pokori Ukrajinu.


Andrij Jermak, šef predsjedničkog ureda Volodimira Zelenskog kaže da će odgoda američke pomoći ozbiljno oslabiti ukrajinske napore da oslobodi okupirana područja.


Rat je zapao u ono što neki analitičari smatraju pat-pozicijom, a obje strane trebaju goleme zalihe topničkog streljiva da bi nastavile borbu. Stručnjaci su već upozoravali da unatoč neuvjerljivoj borbi ruskih snaga, Putin samo treba biti strpljiv i čekati da se ukrajinski saveznici umore od davanja pomoći, prenosi Net.hr.


Njemački istraživači bilježe nagli pad međunarodne pomoći


Njemački istraživači koji prate međunarodne pakete pomoći Ukrajini objavili su da je međunarodna vojna i financijska pomoć toj zemlji posljednjih mjeseci oštro pala.


Od kolovoza do listopada Ukrajini su obećani paketi pomoći u ukupnom iznosu od 2,11 milijardi eura, objavio je u četvrtak Institut za svjetsku ekonomiju iz Kiela (IfW). To je nešto više od desetine iznosa iz istog razdoblja prošle godine i najniža razina od siječnja 2022. prije ruske invazije na Ukrajinu, navodi se. IfW redovito bilježi svu obećanu pomoć Ukrajini.


- Naše brojke potvrđuju dojam da su pomagači postali neodlučniji posljednjih mjeseci - rekao je Christoph Trebesch, vođa tima koji prati pružanje pomoći Ukrajini.


Ukrajina postaje sve ovisnija o malom broju velikih podupiratelja kao što su Njemačka, SAD i nordijske zemlje. I SAD i EU razgovaraju o velikim paketima potpore, ali su zapeli u političkim sporovima.


- S obzirom na neizvjesnost oko daljnje američke pomoći, Ukrajina se može samo nadati da će EU konačno odobriti svoj dugo najavljivani paket pomoći od 50 milijardi eura - rekao je Trebesch. Daljnje odgađanje znatno bi ojačalo Rusiju.


U Europi se pomoći protivi Mađarska

 

Očekuje se da će odluka o pomoći EU-a biti donesena na predstojećem samitu šefova država i vlada sredinom prosinca. No, protivljenja mjerama ima, primjerice iz Mađarske.


Ukrajina se više od 21 mjesec brani od ruske invazije velikih razmjera i ovisna je o stranoj pomoći. U nekim slučajevima, ona se može osloniti na višegodišnje programe koji su već bili obećani.


Prema istraživačima, države članice EU-a i europske institucije zajedno sada daju više obrambene pomoći nego SAD, najveći pojedinačni donator. Jedan od velikih izvanrednih programa je transfer borbenih zrakoplova F-16 iz raznih europskih zemalja u Ukrajinu.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook