VIDEO/ UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

Stižu jezivi snimci Palestinaca bez odjeće, kleče okruženi izraelskim vojnicima... Ko su oni?

Front08.12.23, 21:20h

Stižu jezivi snimci Palestinaca bez odjeće, kleče okruženi izraelskim vojnicima... Ko su oni?
Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je da je zabrinut zbog objavljenih fotografija i istaknuo da se prema zatvorenicima treba ponašati humano, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom

 

 

 

Danas su se društvenim mrežama proširile fotografije i snimke koje prikazuju muškarce koje su pripadnici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) natjerali da se skinu u donje rublje i kleče na ulici ili na pijesku s povezima na očima. Neki su muškarci snimljeni u teretnim prostorima vojnih vozila.


CNN je istražio što stoji u pozadini ovih jezivih fotografija. Američki medij navodi da točne okolnosti i datumi na koje su nastale fotografije još uvijek nisu do kraja razjašnjeni, no identitet nekih uhićenika potvrdili su kolege ili članovi obitelji, prenosi Index.hr.


Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je da je zabrinut zbog objavljenih fotografija i istaknuo da se prema zatvorenicima treba ponašati humano, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.


Za dio muškaraca se zna da nemaju veze s militantnim skupinama


Barem neki od muškaraca su civili za koje nije utvrđeno da su povezani s militantnim skupinama, prema razgovoru koji je CNN vodio s jednim od njihovih rođaka i izjavi jednog od poslodavaca uhićenih muškaraca iz jedne medijske kompanije.

 

palestina-izrael-zarobljenici-bez-odjece


Euromediteranski centar za praćenje ljudskih prava danas je objavio jednu od fotografija na svojoj web stranici te u opisu naveo da je "izraelska vojska zatočila i teško zlostavljala desetke palestinskih civila".


"Euro-Med Monitor primio je izvješća da su izraelske snage pokrenule nasumične i proizvoljne kampanje uhićenja raseljenih osoba, uključujući liječnike, akademike, novinare i starije muškarce", stoji u objavi.


Izraelske obrambene snage nisu odgovorile na CNN-ov zahtjev za komentar slika. CNN je geolocirao neke slike u području Beit Lahia, sjeverno od grada Gaze.

 

Izraelski mediji tvrde da se radi o hamasovcima


Izraelski mediji, ne navodeći izvor, slike su prikazali kao predaju pripadnika Hamasa. Jedan je izraelski novinar na današnjoj konferenciji za medije glasnogovornika IDF-a, kontraadmirala Daniela Hagarija pitao o slikama rekavši: "Vidjeli smo slike mnogih zarobljenika, Hamasovih terorista, koje je IDF uhitio tijekom kopnenih manevriranja."


Hagari je rekao da u borbi protiv Hamasa "oni koji su ostali u tom području postupno izlaze". "Istražujemo i provjeravamo tko ima veze s Hamasom, a tko ne", dodao je. "Sve ih hapsimo i ispitujemo. Nastavit ćemo demontirati svako od tih uporišta dok ne završimo", rekao je.


"Govorimo o pojedincima koji su se predali u Jabaliji i Shejaiyji (u gradu Gazi), Hamasovim uporištima", izjavio je izraelski vojni glasnogovornik Eylon Levy na pitanje o spornim fotografijama pa dodao: "Govorimo o vojno sposobnim muškarcima u prostorima koje su civili trebali napustiti prije više tjedana."

 


Priveli i novinara?


Panarapska medijska kuća Al-Araby Al-Jadeed danas je priopćila da su jedan od njenih dopisnika i nekoliko članova njegove obitelji bili među privedenima u sklopu incidenta koji je prikazan na spornim na slikama.


Ta medijska kuća, prenosi CNN, tvrdi da su Diaa Al-Kahlouta uhitile izraelske snage pod prijetnjom oružjem i prisilile da ostavi svoju invalidnu kćer prije nego što su ga navodno skinule i pretukle.


"Danas je izraelska okupacijska vojska uhitila novinara i direktora ureda The New Arab u Gazi, našeg kolegu Diaa Al-Kahlouta, iz ulice Market u Beit Lahiji, zajedno s grupom njegove braće, rođaka i drugih civila", objavio je Al-Araby Al-Jadeed.


"Okupatori su namjerno natjerali stanovnike Gaze da skinu odjeću, pretresali ih i ponižavali kada su uhićeni te ih odveli na nepoznato odredište, prema onome što su nam tamošnji ljudi rekli. Šire se slike i videoisječci koji pokazuju kako vojnici uhićuju desetke stanovnika Gaze koristeći se kriminalnim i ponižavajućim metodama", stoji u priopćenju.


"Oslobodite ga"


Hussam Kanafani, glavni urednik Al-Araby Al-Jadeeda, rekao je u izjavi da se Al-Kahlout i njegova obitelj još vode kao nestali.


"Učinit ćemo sve što je moguće da u suradnji s međunarodnim institucijama i organizacijama koje se bave pravima i slobodama novinara u svijetu utvrdimo gdje se nalazi naš kolega Diaa i oslobodimo ga što je prije moguće", rekao je Kanafani.


Odbor za zaštitu novinara (CPJ) rekao je da je zabrinut zbog izvješća o uhićenju Al-Kahlouta i pozvao na njegovo oslobađanje.

 

"Izraelska vojska trebala bi otkriti njegovu lokaciju, odmah ga osloboditi i poduzeti korake kako bi osigurala sigurnost svih novinara koji prate ovaj rat, posebno onih u Gazi koji se suočavaju s neizbježnom štetom", rekao je programski koordinator CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour.


"Pozvali su sve muškarce da izađu"


CNN je razgovarao s rođakom drugih zatočenih muškaraca Hanijem al-Madhounom, koji se nalazi u SAD-u. "Izraelske snage stigle su na ulicu i pozvale sve muškarce da izađu, a oni su to poslušali", rekao je al-Madhoun za CNN. "Ova je kuća bila njihovo utočište nakon što su naša dva doma uništena", dodao je.


Al-Madhoun je rekao da je u kontaktu sa svojom sestrom, koja je u Gazi.


Rekao je da je na jednoj fotografiji prepoznao svog bratića Abouda, a na videu je vidio svog brata Mahmouda. Rekao je da je Mahmoud trgovac, a Aboud "nije uključen ni u kakve aktivnosti, pomaže ocu u gradnji".


Javili se i Iran i Hamas

 

Visoki dužnosnik Hamasa osudio je danas Izrael za "gnusan zločin nad nevinim civilima" nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije zatočenih Palestinaca u donjem rublju. Izzat El-Reshiq, koji je u egzilu, pozvao je međunarodne organizacije za ljudska prava da interveniraju kako bi se saznalo što se dogodilo ljudima s fotografija i pomognu da ih se oslobodi.


Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian, čija zemlja podupire Hamas, na društvenoj mreži X također je kritizirao Izrael "zbog barbarskog odnosa prema nevinim zarobljenicima i civilima".

 

(Index.hr/DEPO PORTAKL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook