Umrežavanje ključno za uspjeh

Događaj koji može biti prekretnica u turizmu u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Herecgovini

Biznis Klub05.12.23, 21:59h

Događaj koji može biti prekretnica u turizmu u Tuzlanskom kantonu, ali i cijeloj Bosni i Herecgovini
USAID Turizam je predstavio dostignuća u 2023. godini i planove za 2024. godinu, partneri iz sektora turizma imali su priliku razmijeniti iskustva, planove i ideje za još veći uspjeh u idućem periodu

 

 

 

Nakon Sarajeva, Banje Luke i Mostara, danas je i u Tuzli održana manifestacija za profesionalno umrežavanja radnika u sektoru turizma “Turizam povezuje”. 


Prilikom svog uvodnog obraćanja Denis Bećirović, ministar trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlansog kantona, poželio je srdačnu dobrodošlicu u “kanton u kojem je rođen prvi bosanski kralj”. 


- Imamo čast i zadovoljstvo da ugostimo jedan događaj, koji će, vjerovatno, predstaviti prekratnicu kako za turizam u TK, tako i turizam u FBiH ali i cijeloj Bosni i Hercegovini - rekao je Bećirović.

 

denis-becirovic-ministar-tk


U svom obraćanju istakao je da želi poslati poruku kako Tuzlanski kanton, kao i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja TK, žele biti nosioci aktivnosti povezivanja i umrežavanja turističkih dobara kako u samom kantonu, tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini. 


- S obzirom na to da turizam doživljava ekspanziju i da je kroz razvojne i strateške dokumente predstavljen kao druga najznačajnija grana, u tome je i veći značaj ovakvog događaja - istakao je Bećirević. 


Naglasio je, također, da će cilj i nastojanje biti kako povećana vidljivost na mapi svijeta, tako i konkurentnost u odnosu na kompletan region, te povećano povezivanje s regionom, kojeg bi trebao pratiti zadovoljstvo kako turista, tako i radnika u svim turističkim i ugostiteljskim objektima. 


Feđa Begović, direktor projekta USAID Turizam izjavio je da su okupili ključne aktere u turističkom sektoru na području Tuzle i okoline, kako bi podijelili inovativne ideje, istražili mogućnosti saradnje i stvorili nova uspješna partnerstva.

 

feda-begovic-usaid

 
Na događaju se govorilo o inicijativama koje podržava USAID Turizam, poput sticanja prestižnog TedQual certifikata Svjetske turističke organizacije UN-a od strane Univerziteta u Tuzli. Također, predstavljene su neke od inicijativa za naredni period, koji uključuju implementaciju modela Hub i Spokes (model primarnih i sekundarnih destinacija) na području Tuzle, kao i dalju podršku Aerodromu Tuzla u procesu uspostavljanja novih avio linija. 


Cilj USAID Turizma, kako ističe Begović je "razvoj turizma na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine i jačanje brenda naše zemlje u svijetu, što zahtijeva saradnju i sinergiju svih turističkih radnika, uključujući privatni, javni, obrazovni i nevladin sektor". 


- Stoga smo uvjereni da će današnja manifestacija imati konkretan i pozitivan dugoročan uticaj na turizam u Bosni i Hercegovini - zaključio je Begović. 


Dželmina Huremović, pomoćnica ministra trgovine, turizma i saobraćaja u vladi TK, prilikom svog obraćanja istakla je da je ovakav vid umrežavanja ključan za uspjeh turizma Bosne i Hercegovine. 


- Iz perspektive globalnog svjetskog turističkog tržišta cijela Bosna i Hercegovina, pa i region je jedna mikrodestinacija i neophodno je da sarađujemo i da se uvezujemo - rekla je Huremović. 

 

dzelmina-huremovic


Huremović je rekla da je ovakvo umrežavanje jedno od bitnijih stvari, neophodnih za razvoj turizma u TK. Pored ovakvog vida okupljanja i umrežavanja, naglasila je da je izrazito bitno ulaganje u infrastukturu, rad na razvoju novih turističkih proizvoda i itinerera, odnosno turističkih paketa koji nam, kako ona kaže, nažalost još uvijek nedostaju. 


Pored toga prisutan je i nedostatak incoming turističkih agencija, što znači da je potreban pojačan rad na razvoju i privlačenju i podizanju kako domaćih turističkih agencija, tako i turističkih agencija izvana. Dakle, potrebno je da raditi na tome da turističke agencije izvana pronađu interes, koji umnogome uključuje profit, kako bi doveli turiste u TK.


Što se tiče javnog, privatnog partnerstva, Huremović kaže da je ono bitno, ali nije ključno za razvoj turizma u TK, podsjetila je da posjedujemo zakonodavni okvir još od 2018. godine, kada je napravljen i prvi katalog potencionalnih projekata u javnom, privatnom partnerstvu. 


- Nažalost, ni jedan projekat iz turizma nije do sada prijavljen, iako imamo neke interesantne primjere u Srednjebosanskom kantonu. Otvorili smo pitanje uvezivanja javnog, privatnog partnerstva, ono nije ključno, ali je svakako jedna od mogućnosti i za takav vid razvoja turizma - zaključila je Huremović. 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook