MEĐUNARODNA AKCIJA

Sarajlija i njegov sin navodno pomogli u bijegu ozloglašenog Rusa iz Italije?

Hronika05.12.23, 20:53h

Sarajlija i njegov sin navodno pomogli u bijegu ozloglašenog Rusa iz Italije?
Vlasti Sjedinjenih Američkih Država sada traže izručenje državljanina BiH

 

 


Dvojica od pet saučesnika, rođeni Sarajlija Vladimir Jovančić i njegov sin Boris, koji su u martu navodno pomogli ruskom biznismenu Artemu Ussu da pobjegne iz kućnog pritvora u Italiji, uhapšena su u utorak, prenosi italijanska novinska agencija ANSA.

 

Boris Jovančić priveden je u Desenzanu kod Breše, dok je njegov otac Vladimir uhapšen u Hrvatskoj.

 

Na ime Borisa Jovančića registrovan je Volvo V60, koji je bio među automobilima kojim je Artem Uss pobjegao iz Italije.

 

Inače Uss, 40-godišnji sin sibirskog guvernera i naftnog magnata bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, slomio je gležanj dok je bio u kućnom pritvoru u Basigliu, u blizini Milana, a pobjegao je u Rusiju nakon što je sud u Milanu odobrio njegovo izručenje u SAD, gdje ga traže po brojnim optužbama.

 

Navodi se da je iskoristio međunarodnu mrežu kontakata, uključujući srpsku kriminalnu grupu, kako bi pobjegao. Uss je uhapšen u Italiji na zahtjev Sjedinjenih Američkih Država 17. oktobra 2022. i prebačen u zatvor prije nego što je tročlano vijeće milanskog suda odobrilo njegov zahtjev za premještanje u kućni pritvor.

 

Američka ambasada u Rimu je navodno zatražila od italijanskih vlasti da preispitaju situaciju zbog opasnosti od bijega, ali je ministarstvo pravde odgovorilo da je to nadležnost sudova.

 

Ova afera je izazvala trzanja između ministarstva i pravosuđa i navela italijansku premijerku Giorgiju Meloni da kaže da će vlada razjasniti “anomalije”. Istraga o bjekstvu je u toku.

 

Američko ministarstvo pravde na zvaničnoj stranici danas je objavilo kako je bh. državljanin Vladimir Jovančić navodno pomagao Artemu Ussu u bjekstvu iz Italije.

 

- Jučer je na federalnom sudu u Brooklynu, u New Yorku, podignuta optužnica u dvije tačke, kojom se Vladimir Jovančić, bosanskohercegovački državljanin, tereti za ometanje pravde i pomaganje u bijegu Artemu Ussu iz Italije u Rusiju nakon odluke italijanskog suda da Uss bude izručen Sjedinjenim Državama. Uss je ranije bio optužen za krijumčarenje miliona dolara osjetljive vojne tehnologije i nafte iz Venecuele u sankcionisane ruske kompanije. Jovančić je jučer uhapšen u Republici Hrvatskoj, a ubuduće će biti priveden pred sud u istočnom okrugu New Yorka - navedeno je, između ostalog, na stranici Ministarstva pravde SAD-a.

 

Vladimir Jovančić je prije 52. godine rođen u Sarajevu, a njegov sin Boris u Italiji.

 

 

(N1/DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook