FOTO/ Ukrainian Classical Ballet

Najpoznatija i najprodavanija baletna predstava 'Orašar' izvedena pred mostarskom publikom

Kultura04.12.23, 21:31h

Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dali su tradicionalnoj koreografiji moderniji izgled

 

 


Najpoznatiju i najprodavaniju baletnu predstavu "Orašar" večeras je mostarskoj publici u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izveo Ukrainian Classical Ballet. U izvedbi Orašara sudjelovala su i djeca Balet Mostar Arabesque, iz Mostara.


"Orašar" donosi već dobro poznatu priču o djevojčici koja na Badnju večer ispod bora pronalazi nesvakidašnji dar – drvenog orašara, s kojim proživljava čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu.


Balet "Orašar" temelji se na djelu njemačkog pisca E. T. A. Hoffmana "Orašar i kralj miševa", a radnja je ispričana tradicionalnom baletnom koreografijom jednog od najpoznatijih koreografa, baletnog majstora i laureata mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja – Valerija Petroviča Kovtuna.


Ukrainian Classical Ballet, čiji su solisti zaslužni umjetnici Ukrajine te nositelji brojnih baletnih nagrada i priznanja, dali su tradicionalnoj koreografiji moderniji izgled.


Inače, Orašar je balet koji je napisao ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski. Predstavlja jedan od njegovih najpopularnijih i najviše izvođenih djela. Prvi put je izveden 19. prosinca 1892. godine u postavci Mariusa Petipe. Čajkovski je napravio izbor od osam skladbi za balet, koje je nastojao prilagoditi koncertnom izvođenju. One su zajedno poznate i kao Ščelkunčikova suita. Ona je godine 1909. izdana kao jedan od prvih albuma.

 

(FENA/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook