NA UDARU KRITIKA

Mađarski milijarder, blizak Viktoru Orbanu, pokreće prvi biznis u BiH - kupuje poznatu fabriku...

Biznis Klub04.12.23, 21:04h

Mađarski milijarder, blizak Viktoru Orbanu, pokreće prvi biznis u BiH - kupuje poznatu fabriku...
On je počeo tako što se bavio postavljanjem gasnih instalacija u gradiću Felčut, 25 kilometara zapadno od Budimpešte, mjestu gdje je odrastao današnji mađarski premijer Viktor Orban

 

 

 

Fabrika cementa Lukavac, na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, do kraja godine će da završi u rukama jednog od najbogatijih Mađara, Lerinca Mesaroša (Lőrinc Mészáros), kažu za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz "Mesaroš grupe", koja okuplja firme ovog biznismena kojeg prate kritike zbog njegove bliskosti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.


Mesaroš, koji je u Hrvatskoj vlasnik NK Osijek i nekoliko luksuznih vila na Jadranu, tom kupovinom prvi put ulazi na tržište Bosne i Hercegovine.


Magazin "Forbes" u svom profilu ovog biznismena navodi da je jedna od njegovih kompanija, "Mesaroš i Mesaroš", veliki igrač u mađarskom građevinskom sektoru, zahvaljujući ugovorima koje dobija od državne vlasti.


Njegova "Talentis grupa", koja je u sastavu "Mesaroš grupe", tokom ljeta je pokrenula proces kupovine jedne od najvećih bh. cementara od austrijske firme "Asamer Baustoffe AG".


Austrijska firma je 2001. godine, tokom privatizacije u BiH, kupila 51% vlasništva nad cementarom, dok je 2014. otkupila preostale dionice.


Savezno konkurencijsko vijeće Austrije je 7. novembra obaviješteno o prodaji 100% dionica Lukavac cementa, njegovih podružnica i 50% dionica u "Rudniku krečnjaka Vijenac", kompaniji "Talentis International Construction Investments Kft", a sve mora biti završeno do 5. decembra.


Fabrika cementa u Lukavcu je jedna od dvije velike cementare u Bosni i Hercegovini. Počela je sa radom 1974. godine, a kako navode na sajtu fabrike, godišnje može da proizvede 700.000 tona klinkera (materijala za izradu cementa) i više od 900.000 tona cementa.


Lukavačka fabrika i "Tvornica cementa Kakanj" na godišnjem nivou imaju prihode veće od 50 miliona evra.


Cementara u Kaknju je u vlasništvu njemačke multinacionalne kompanije "Heidelberg Materials" od 2000. godine.


Šta kažu u kompanijama?


U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Talentisa, rečeno je da su tokom ljeta potpisali pismo namjere da kupe "Lukavac Cement", čime su dobili "ekskluzivna prava za pregovaranje".


Navode da su, otkad su se posljednji put o ovome oglašavali u javnosti, zakonske procedure završene, te da "rade punom parom da bi ispunili i posljednje uslove iz sporazuma do ciljnog datuma".


"'Mesaroš Grupa' je jedan od najvećih tržišnih igrača u Mađarskoj, prisutna je u mnogim strateškim sektorima nacionalne ekonomije, i doprinosi ekonomskom učiniku zemlje, koja postepeno ojačava daljom ekspanzijom u regiji", navodi se u odgovoru.


Dodaju da će nastaviti sa svojim poslovnim aktivnostima na međunarodnom nivou.


"Kupovina 'Lukavac Cementa' dalje će proširiti građevinski portfolio 'Mesaroš Grupe', sa stabilnom kompanijom koja je izuzetno profitabilna u regiji, te će doprinijeti smanjenju nestašice sirovih materijala na domaćem tržištu", navodi se u odgovoru za RSE.


Za razliku od Mađara, austrijska kompanija je odgovorila na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) da transakciju ne mogu komentarisati iz razloga povjerljivosti.


Ko je Lerinc Mesaroš možete čitati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook