I DALJE U BJEKSTVU

Ko je Ljupčo Palevski Palčo, kontroverzni biznismen i još kontroverzniji političar, glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje G.

Hronika04.12.23, 18:29h

Ko je Ljupčo Palevski Palčo, kontroverzni biznismen i još kontroverzniji političar, glavni osumnjičeni za ubistvo Vanje G.
Njega je kao glavnog osumnjičenog za ubistvo Vanje označio ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je bjegunca okvalifikovao kao monstruma

 

 


Ljupčo Palevski, zvani Palčo iz Skoplja, označen je kao glavni osumnjičeni za otmicu i ubistvo Vanje G. (14). On je trenutno u bjekstvu, a makedonski mediji pišu da je u pitanju bivši građevinski mogul, bivši predsjednik gradske organizacije SDSM u Skoplju, vlasnik nedjeljnika Start, politički aktivista, autor podkasta na Infomaksu i osnivač stranke Pravo.


Njega je kao glavnog osumnjičenog za ubistvo Vanje označio ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, koji je bjegunca okvalifikovao kao monstruma. Prema njegovim riječima, Palčo se uplašio i pobjegao iz Makedonije u Beograd, pa onda u Bugarsku. Napustio je zemlju 30. novembra.


Oglašavao se na Facebookiu poslije ubistva male Vanje


Dok je cijela javnost bila šokirana nestankom djevojčice, osumnjičeni Ljupčo Palevski svakodnevno je na društvenim mrežama objavljivao statuse sa političkim porukama. Palevski je aktivno promovisao svoje desničarske i proruske ideje i opredjeljenja, prenosi kurir.mk.


Prvog decembra, nakon što je pobjegao iz zemlje, osumnjičeni za ubistva Vanje i Panča postavio je objavu na svom Facebook profilu.


Dok je cijela javnost tragala za nestalom djevojčicom, osumnjičeni Ljupčo Palevski svakodnevno je objavljivao statuse.


Njegova posljednja objava bila je u petak, 1. decembra u 13:51.


U petak, kada se završavao Samit OEBS-a u Skoplju, na Facebooku ima šest postova vezanih za politiku. On 29. novembra, dva dana nakon nestanka i ubistva djevojčice, objavio je video obraćanje svojim pratiocima, opet vezano za politiku, kao i nekoliko drugih političkih objava.


Dobro je poznat policiji


Svakodnevno je aktivan na društvenim mrežama, takođe je pravio podcast emisije, izražavajući svoje čvrste stavove protiv zapadne politike. Na društvenim mrežama postoji na desetine profila sa ovim imenom, ali i sa istim logom. Oni dijele istu propagandu.


Organizovao je niz debata na kojima su građani postavljali dileme i pitanja na internetu.


Poslije promjene vlasti, uz mnogo pompe i senzacije, srušeno je potkrovlje njegove stambene zgrade u Debar Malu u Skoplju, prenosi Skopje1.mk.


Kako piše ovaj makedonski portal, a prenosi Nova.rs, Ljupčo Palevski je 2017. godine saslušan u tadašnjoj SJO jer se njegovo ime dovodi u vezu sa presretnutim razgovorima, odnosno privatnim razgovorima koji su objavljeni na kanalu YouTube pod korisničkim imenom „Nikola Tesla”.


Radilo se o privatnim razgovorima političara i novinara.


Palčo je bio osumnjičen i u jednom od predistražnih radnji SJO „Nikola Tesla“, zbog čega mu je izvršen pretres kuće. Navodno su pronađene „bombe“.


Hapšen u Beogradu na aerodromu, drama zbog pištolja


On je 2019. godine bio priveden u Beogradu u trenutku kada je htio da se ukrca u avion i otputuje u Moskvu zbog aktivirane potjernice iz Hrvatske iz 2015. godine, gdje je bio dužan 2.500 eura, a više detalja o tome možete čitati ovdje

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook