Optuženička klupa

Dodik hoće da mu se sudi u Banjoj Luci: Hoće li mu to poći za rukom?

Front04.12.23, 16:07h

Dodik hoće da mu se sudi u Banjoj Luci: Hoće li mu to poći za rukom?
Također, od šest svjedoka Tužilaštva BiH predloženih u optužnici, njih pet imaju prebivalište u nadležnosti Osnovnog suda u Banjoj Luci

 

 

U Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak je zakazan početak suđenja predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, koji je zajedno sa direktorom Službenog glasnika RS-a Milošem Lukićem optužen za neizvršavanje naredbi visokog predstavnika u BiH.

 

Nakon što je početak suđenja već jednom odgođen prije dvije sedmice, nakon što je Sud uvažio molbu Dodikovog branioca, jer je Dodik imao "ranije dogovorene obaveze u Mađarskoj", očekivano, uslijedio je novi pokušaj eskiviranja njegovog dolaska u Sud BiH.

 

Naime, njegov branilac Goran Bubić podnio je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog da sudski postupak protiv Dodika i Lukića bude prenesen u Osnovni sud u Banjoj Luci.

 

Potvrdio je ovo Bubić za RTRS.

 

Kao argumente za to Bubić je naveo da je "mjesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjoj Luci, gdje obojica imaju i prebivalište".

 

Također, od šest svjedoka Tužilaštva BiH predloženih u optužnici, njih pet imaju prebivalište u nadležnosti Osnovnog suda u Banjoj Luci.

 

RTRS piše još i da je odbrana Dodika zatražila premještanje procesa u Banju Luku i "zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH".

 

- Mediji i javnost u Sarajevu, prenoseći izjave Christiana Schmidta, ambasadora SAD-a i Velike Britanije i zvaničnika u Sarajevu prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj, neprihvatljivim pritiskom na Sud BiH - rekao je Bubić za RTRS.

 

Kao još jedan od "argumenata" Bubić je "izvukao" javnu polemiku Milorada Dodika i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca iz 2020. godine.

 

Mediji su 2020. godine o ovome pisali pod naslovima "Debevec će tužiti Dodika, zbog uvrede", "Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude", "Neka objavi dokaze o korupciji ili slijedi tužba".

 

Bubić je naveo da nakon ovakvih napisa odbrana zaključuje da "zbog očigledne netrpeljivosti između Dodika i Debeveca, suđenje ne može biti pravično".

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook