'akcija kapital'

Jasmin Hasić saslušan u SIPA-i, pa vraćen u KPZ Zenica

Hronika30.11.23, 11:34h

Jasmin Hasić saslušan u SIPA-i, pa vraćen u KPZ Zenica
Navedena operativna aktivnost odnosi se na rasvjetljavanje krivičnih djela ubistvo i pokušaj ubistva od 15. februara, odnosno 16. marta prošle godine na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH

 


Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su, prema nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Tužilaštva KS, na području Kantona Sarajevo proveli operativnu akciju "Kapital“.


Navedena operativna aktivnost odnosi se na rasvjetljavanje krivičnih djela ubistvo i pokušaj ubistva od 15. februara, odnosno 16. marta prošle godine na štetu Mateja Živkovića, zamjenika predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH.

 

Tom prilikom je Živković ranjen s više hitaca, nakon čega je u bolnici bio pod 24-satnom policijskom zaštitom.

 

Iz SIPA-e je jučer rečeno da je u ovoj agenciji saslušano nekoliko osoba u svojstvu svjedoka, kao i, kako je navedeno, osumnjičeni Jasmin Hasić, koji je od ranije poznat policijskim organima gonjenja.

 

On se nalazi u KPZ-u Zenica na izdržavanju kazne i jučer je iz ove ustanove doveden na ispitivanje u prostorije SIPA-e.

 

No, nakon ispitivanja vraćen je odmah u KPZ Zenica. Sada je na Tužilaštvu da se utvrde dalji koraci.

 

Inače, istraga o pokušaju ubistva Živkovića traje godinu. On je isticao da je meta zbog toga što je prijavio velike privredne kriminale koje je otkrio upravo kao član Komisije za vrijednosne papire. Povodom toga je Živković svjedočio i u Kongresu SAD, ukazavši na korupciju u radu Komisije u pojedinim predmetima.

 


Međutim, pitanje je ko je naručio da se on likvidira, s obzirom na to da je bio svjedok u nekim predmetima pred sudskim organima. Zbog prijetnji i pokušaja ubistva Živković se prije nekoliko mjeseci preselio u Hrvatsku.

 

Pitanje je i ko će od privedenih u SIPA-u pristati na saradnju s Tužilaštvom i dobiti status zaštićenog svjedoka. Hasić nije mogao sam isplanirati ovo djelo. Od njegovog iskaza zavisit će mnogo toga.

 


Hasić je prije osam godina, prilikom pokušaja pljačke prodavnice “Amko komerc” na Širokači u Sarajevu, pucao na Aliju Jašarevića, bivšeg pripadnika Specijalne jedinice Sarajevske policije i u tom trenutku direktora zaštitarske agencije “Nova Gama”.

 

Tom prilikom Hasić je Jašarevića pogodio u glavu, ali, srećom, povreda nije bila teže prirode. U razmjeni vatre Hasić je pogođen u stomak i uspio je pobjeći kući u obližnje naselje Vranjače. Hapšen je i zbog pljačke banke.

 

(Avaz/DEPO PORTAL/af;Foto:Ilustracija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook