još jedan dan

Katar kao posrednik potvrdio da je primirje između Izraela i Hamasa produženo do petka

Front30.11.23, 10:47h

Katar kao posrednik potvrdio da je primirje između Izraela i Hamasa produženo do petka
Izraelska vlada je saopćila da je primila novu listu žena i djece talaca u Pojasu Gaze koju će Hamas osloboditi u četvrtak u zamjenu za jednodnevno produženje primirja

 

 

 

Primirje između Izraela i Hamasa biće produženo za jedan dan, potvrdio je u četvrtak Katar kao država posrednik, dok se šestodnevna humanitarna pauza u Gazi približava kraju, javlja AFP. 

 

- Palestinska i izraelska strana postigle su dogovor o produženju humanitarne pauze u Pojasu Gaze za još jedan dan pod postojećim uslovima, a to su prekid svih vojnih aktivnosti i ulazak humanitarne pomoći u Gazu - rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al Ansari u saopćenju.

 

Dodao je da će primirje djelovati "u okviru zajedničkog posredovanja Države Katar sa Arapskom Republikom Egipat i Sjedinjenim Američkim Državama".

 

Katar je bio uključen u intenzivne pregovore, uz podršku Egipta i Sjedinjenih Država, za produženje primirja u Gazi, koje je trebalo da se završi u četvrtak ujutro.

 

Hamas je saopćio u četvrtak da se slaže da se produži primirje s Izraelom u Gazi na sedmi dan.

 

Izraelska vojska saopćila je ranije da će primirje s Hamasom biti produženo kako bi se omogućilo posrednicima da nastave rad na oslobađanju talaca koji se drže u Gazi.

 

Izraelska vlada je saopćila da je primila novu listu žena i djece talaca u Pojasu Gaze koju će Hamas osloboditi u četvrtak u zamjenu za jednodnevno produženje primirja.

 

- Izrael je jutros dobio spisak žena i djece u skladu sa uslovima sporazuma i stoga će se primirje nastaviti - navodi se u saopćenju iz Ureda izraelskog premijera, ne precizirajući broj talaca koji će biti pušten.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook