I ZAKUP PROSTORA ZA ŠEST MJESECI

300.000 KM pomoći zakupcima ugroženim požarom na pijaci Kvadrant

Hronika29.11.23, 12:14h

300.000 KM pomoći zakupcima ugroženim požarom na pijaci Kvadrant
Programom je predviđeno da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavi javni poziv na koji će zakupci, a po spisku dostavljenom iz KJKP "Tržnice-pijace Sarajevo", moći aplicirati i ostvariti prava na novčanu pomoć

 

Kao što je i obećano nakon požara na pijaci Kvadrant, Vlada Kantona Sarajevo je uložila ogromne napore za pronalaženje najefikasnijeg modaliteta za pomoć zakupcima koji su pretrpjeli štetu. Tako je na sjednici Vlade KS usvojen Program, koji ima za cilj pomoći zakupcima da se što lakše izbore s posljedicama požara koji ih je zadesio. 

 

Programom je predviđeno da Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo objavi javni poziv na koji će zakupci, a po spisku dostavljenom iz KJKP "Tržnice-pijace Sarajevo", moći aplicirati i ostvariti prava na novčanu pomoć. 

 

Zakupci obuhvaćeni Programom će moći dobiti sredstva u iznosu do tri najniže plate u Federaciji BiH sa svim porezima i doprinosima, što ne prelazi iznos od 3.053 KM po uposleniku. 

 

Sredstva koja dobiju nakon provođenja javnog poziva, zakupci su dužni pravdati Ministarstvu privrede KS, a mogu ih utrošiti za troškove nužne za redovno poslovanje, kao što su nabavka roba i usluga, operativni troškovi, kao i plaće radnicima. 

 

Program je kreiran s ciljem očuvanja postojećih radnih mjesta, kako nijedan poslodavac ne bi bio primoran dati otkaze radnicima, te da se u što kraćem periodu nastavi s poslovanjem na ovoj lokaciji. 

 

Javni poziv će biti objavljen u što kraćem roku na internetskoj stranici Ministarstva privrede KS.  

 

Osim toga, Vlada KS će svim zakupcima subvencionirati i troškove zakupa prostora za prvih šest mjeseci u narednoj godini, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

 

(DEPO PORTAL/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook