DAMIR NIKŠIĆ UPUTIO INICIJATIVU

Kupuju stanove, a ne koriste ih: Hoće li se uvesti veći porez za nekretnine u kojima se ne stanuje ili se ne izdaju u zakup?

Biznis Klub28.11.23, 13:13h

Kupuju stanove, a ne koriste ih: Hoće li se uvesti veći porez za nekretnine u kojima se ne stanuje ili se ne izdaju u zakup?
Ako Nikšićeva inicijativa bude usvojena, vlasnici bi se oslobodili plaćanja poreza na nekretninu koja se koristi isključivo za stanovanje, ali bi se svaka naredna nekretnina u posjedu oporezivala progresivnom stopom poreza

 

 


Damir Nikšić, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, uputio je danas inicijativu za izradu Zakona o porezu na nepokretnu imovinu Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj inicijative je da se osigura progresivna stopa oporezivanja imovine.


- Trenutno u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji zakon koji reguliše porez na nepokretnu imovinu nego se oporezivanje imovine ostavlja u nadležnost kantona. Kantonalni zakoni tretiraju oporezivanje poslovnih prostora, garaža, skladišta, proizvodnih prostora, parking prostora i stanova ukoliko se isti izdaju pod zakup. Međutim, niti jedan kanton ne oporezuje vlasnike više stanova koji se ne koriste ili nisu izdani u zakup. Nedostatak regulative u ovom segementu dovodi do toga da se pojedinci odlučuju da investiraju novac kupovinom više stambenih jedinica koje se ne koriste što posljedično dovodi do smanjenja broja stanova na tržištu i porasta cijena nekretnina te veliki broj osoba, posebno mladih ljudi, ne može pronaći adekvatan stambeni prostor - obrazložio je Nikšić svoju inicijativu.


Ako Nikšićeva inicijativa bude usvojena, vlasnici bi se oslobodili plaćanja poreza na nekretninu koja se koristi isključivo za stanovanje, ali bi se svaka naredna nekretnina u posjedu oporezivala progresivnom stopom poreza. Također, s obzirom na činjenicu da će novim setom federalnih fiskalnih zakona doći do smanjenja priliva sredstava u Budžet, ovo oporezivanje bi dovelo do nadoknađivanja dijela nedostajućih sredstava.


 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook