Galerija Europe House

'Između četiri zida': izložba koja skriva fotografije i priče komešajući emocije

Kultura28.11.23, 10:46h

'Između četiri zida': izložba koja skriva fotografije i priče komešajući emocije
Izložba “Između četiri zida” će biti otvorena za posjetioce od 29. novembra do 10. decembra 2023. Ulaz je besplatan, a galerija Europe House će raditi od 10.00 do 17.00 sati, od ponedjeljka do petka

 

 


U utorak, 28. novembra, javnost će imati priliku da posjeti izložbu fotografija koja će bez sumnje ostaviti snažan emotivni utisak. Izložba “Između četiri zida”, autorica Aide Redžepagić i Kristine Ljevak Bajramović, čije će otvorenje biti upriličeno večeras u 19.00 sati u novoj galeriji “Europe House” (zgrada Vječne vatre, Maršala Tita 62), predstavlja intenzivan prikaz rodno zasnovanog nasilja.


Aida Redžepagić, priznata fotografkinja poznata po svojoj emotivnoj i suptilnoj estetici, stvorila je seriju od 16 fotografija koje su sastavni dio ove izložbe. Svaka fotografija nosi sa sobom duboku priču, ali ono što čini ovu postavku izuzetnom je način na koji su prezentovane.


Posjetioci će biti pozvani da uđu u galeriju, ali umjesto da odmah vide izložene fotografije, biće suočeni s bijelim kutijama koje vise s plafona. Tek kada zakorače “između četiri zida”, otkriće ne samo fotografiju, već i priču koja je u vezi s njom, te nas suočiti sa činjenicom da su priče o nasilju skrivene – ne prepoznajemo ih čak ni kada se radi o nama najbližim osobama. Ovaj neočekivani koncept donosi posjetiocima intiman doživljaj, prisiljavajući ih da istraže, razmišljaju i saosjećaju sa svakom od priča koje su prikazane.


Kristina Ljevak Bajramović, autorica istinitih priča koje prate ove fotografije, uspjela je pretočiti širok spektar iskustava o nasilju u intimne, emotivne priče. Njena sposobnost da uhvati suštinu svakog iskustva doprinosi dubini i snazi same izložbe.


“Ova izložba nije samo vizualno iskustvo. To je poziv da uđete u svijet žrtava rodno zasnovanog nasilja, da osjetite njihovu bol, ali i snagu s kojom se nose kroz izazove”, izjavila je Redžepagić.


Izložba “Između četiri zida” će biti otvorena za posjetioce od 29. novembra do 10. decembra 2023. Ulaz je besplatan, a galerija Europe House će raditi od 10.00 do 17.00 sati, od ponedjeljka do petka.


Autorica fotografija je Aida Redžepagić, a autorica priča koje ih prate Kristina Ljevak Bajramović. Grafički dizajn potpisuje Mirna Ćesović, a dizajn izložbe umjetnik Armin Ćosić.


Izložba je realizovana uz pomoć Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ambasade Španije u Bosni i Hercegovini i Goethe Instituta, prenosi urbanmagazin.ba.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook