ZAVRŠENA MANIFESTACIJA

'XI Bugojanska vaza' za Eminu Đelilović-Kevrić, a evo ko je još bio u užem izboru za ovogodišnju nagradu

Kultura26.11.23, 18:08h

'XI Bugojanska vaza' za Eminu Đelilović-Kevrić, a evo ko je još bio u užem izboru za ovogodišnju nagradu
Nagradu “XI Bugojanska vaza” dobila je Emina Đelilović-Kevrić za priču “Čarobni bijeg“

 

 


Dodjelom nagrade u Umjetničkoj galeriji KSC Bugojno u subotu, 25. novembra, okončana je manifestacija “XI Bugojanska vaza” i otvorena izložba slika iz fundusa KSC Bugojno.


Na konkursu za najbolju kratku priču/pripovijetku, koji je raspisao KSC Bugojno pod pokroviteljstvom općine Bugojno povodom Dana državnosti BiH, nagradu “XI Bugojanska vaza” dobila je Emina Đelilović-Kevrić za priču “Čarobni bijeg“. 


Pored Emine Đelilović-Kevrić u užem izboru su još bile priče "Ta djevojka" Aide Šečić Nezirović, "Amilija Verzvort u vatrenom obruču", Amine Bulić, "Lovac srca“ Dine Međedović, "Posmrtna rečenica" Fedora Marjanović i "Zovem se A." Senade Užičanin.


Žiri “XI Bugojanske vaze” bio je u sastavu: Tina Laco (predsjednica), Tanja Stupar Trifunović i Asmir Kujović. Na konkurs je pristiglo 47 priča iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Nagrada se sastoji od replike zdjele “Bugojanska vaza” (najstariji pisani spomenik u BiH) i novčanog iznosa od 1.500 KM. Autorica replike „Bugojanska vaza“ je Adina Kero.

 

bugojanska-vaza-2023


Nagradu je Emini Đelilović-Kevrić uručila predsjednica žirija Tina Laco. Nakon uručenja nagrade, Bugojanska vaza otvorena je izložba slika iz fundusa Umjetničke galerije JU KSC Bugojno. Izložene su slike: Ljube Laha, Jusufa Hadžifejzovića, Saše Bukvića, Nikole Vučkovića, Amele Hadžimejlić, Hazima Ćišića, Berislava Nikolića-Kovačića...


Ispred JU KSC Bugojno i Općine Bugojno na ceremoniji dodjele nagrada obratili su se Vahid Duraković, organizator kulturnih aktivnosti KSC Bugojno, Mirza Idrizović, direktor KSC Bugojno i načelnik Općine Bugojno Hasan Ajkunić. Uz prigodno obraćanje, čestitali su nagrađenim autorima te svim prisutnim Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook