FOTO/ prijem u predsjedništvu

Komšić: Nije ZAVNOBIH samo dokaz kontinuiteta državnosti BiH, nego i prekid otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave!

Front25.11.23, 21:46h

Prijemu su uz Komšića i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, prisustvovali brojni dužnosnici iz institucija vlasti, predstavnici diplomatskog kora te istaknute ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine

 


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je čestitao bh. građankama i građanima 25. novembar - Dan državnosti Bosne i Hercegovine, kao trajno podsjećanje na istorijski dan 25. novembar 1943. kada je počelo Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu.


U obraćanju na svečanom prijemu u Predsjedništvu BiH povodom Dana državnosti Komšić je podsjetio da je zasjedanjem ZAVNOBIH-a u teškim ratnim okolnostima fašističke okupacije, obnovljena državnost Bosne i Hercegovine, te zacrtani njen kontinuitet, samostalnost i ravnopravnost svih njenih građana.


- U tome procesu učestvovali su akteri koji su imali ne samo različita nacionalna, nego i politička i ideološka opredjeljenja, ali im je zajednički bio jedan princip. Princip slobode! Zasjedanju ZAVNOBIH-a koji je ujedno u tom trenutku bio najviše političko tijelo Narodnooslobodilačkog pokreta, prethodila je odlučna i hrabra borba za slobodu i državu - rekao je Komšić.


Dodao je da ZAVNOBIH kao presedan u bosanskohercegovačkoj istoriji nije samo dokaz kontinuteta državnosti Bosne i Hercegovine nego i prekid kontinuiteta otuđivanja zemlje i formiranja tuđinske uprave.


- Pored antifašizma, u tome je njegova najveća vrijednost. Ma kako to nekome zvučalo, historija nas neumoljivo uči sljedećem. Oba puta u posljednjih stotinu godina kada smo se oružjem borili za državu, istu smo i odbranili, i oba puta, kada to nije bio slučaj, istu smo gubili. Međutim, ni prva ni druga republika nisu pobjeđivale zbog oružja, kojeg su ionako imale u znatno manjim količinama u odnosu na svoje neprijatelje, već su pobjeđivale zahvaljujući principu slobode koji ih je vodio i posvećenosti slobodi za koju su se borili, kako kao pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, tako i kao pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine - naglasio je Komšić.


Naveo je da danas, tačno 80 godina nakon ZAVNOBIH-a i nešto više od 30 godina poslije referenduma o nezavisnosti, kada pogledamo oko sebe i osvrnemo se na dešavanja kako na Istoku tako i na Zapadu, mi jasno možemo vidjeti da sloboda koju živimo i uživamo u vlastitoj domovini nije za potcijeniti, ali nije ni zauvijek data niti garantovana.


- Društvo u kojem živimo, uprkos svim poteškoćama koje su prisutne, nije društvo u kojem nema slobode i u kojem nema perspektive. Po svojoj suštini i karakteru ono je demokratsko, iako nam se demokratija često uskraćuje. Istina, to se nažalost ne može reći za one dijelove Bosne i Hercegovine na kojima dominatno vladaju politike koje odbacuju slobodarske vrijednosti ZAVNOBIH-a, ali onaj najvitalniji dio Bosne i Hercegovine je demokratski i slobodan - kazao je Komšić.


Dodao je da se ponekad čini da je naša vrlina ujedno i naša slabost, ali kada se uvidi da opstanak i kontinuirana borba za državu Bosnu i Hercegovinu zavise od onih koji posjeduju snagu, te su slobodni u duhu i uvjerenjima, tada to nije slabost, već neophodan preduslov za očuvanje nade da će Bosna i Hercegovina jednog dana postati normalna i stabilna zemlja.


Komšić je potcrtao da je istina da mi kao država i kao građani moramo biti svjesni toga gdje se nalazimo, čime smo okruženi, na koga smo upućeni i za što smo opredjeljeni, ali ipak isto tako trebamo znati da niko drugi osim nas samih nije garant opstanka i razvoja države Bosne i Hercegovine.


Naglasio je da poštujemo snagu i značaj međunarodnih asocijacija čijem članstvu težimo jer nam je to u interesu, ali postojanje države Bosne i Hercegovine niti trebamo, niti smo dužni slijepo poistovjećivati sa sudbinom pomenutih asocijacija jer, na koncu, Bosna i Hercegovina je naša trajna vrijednost, a interesi su promijenjivi.


- Neka nas u ova neizvjesna vremena vodi optimizam i borbeni duh, i neka nas sjećanje na našu prošlost inspiriše da gradimo budućnost u kojoj će Bosna i Hercegovina biti zemlja mira, stabilnosti i blagostanja za sve njene građane. I neka naša snaga leži u jedinstvenosti i posvećenosti ideji slobode - to je temelj na kojem treba da gradimo našu sutrašnjicu, poručio je Komšić.


Prijemu su uz Komšića i člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, prisustvovali brojni dužnosnici iz institucija vlasti, predstavnici diplomatskog kora te istaknute ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine.

 

 

 

(FENA/ad/Foto:FENA)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook