zajednička izložba

Šest umjetnica iz regiona, ujedinjene istim materijalom, zajedno u beogradskoj 'Kući legata'

Kultura24.11.23, 21:05h

Šest umjetnica iz regiona, ujedinjene istim materijalom, zajedno u beogradskoj 'Kući legata'
Ženska artikulacija istog likovnog problema kroz šest likovnih iskaza, gradi različite likovne priče

 

 

 

 


U Beogradu je u prostoru Galerije „Kuće legata“ u toku izložba pod simboličnim nazivom: “Šest tačaka dodira” na kojoj svoje radove predstavlja šest umjetnica iz regiona. Kroz zajedničku izložbenu postavku, personalnih poetika, autorke su pronašle međusobne “tačke dodira”, dok je ispitivanje vitalnosti papira kao materijala za rad, otvorilo prostor za dijalog različitih senzibiliteta i možda novo, drugačije tumačenja ženskog pisma. 


- Radi se o izložbi šest tačaka dodira, papirni je pejzaž u pitanju. Ovo je projekat iz regiona i međunaordnog karaktera, i zapravo radi se o umjetničkom razgovoru šest žena umjetnica, koje su sve afirmisane i istaknute u svojim sredinama i spaja ih inovativnost, žeđ za eksperimentom, autentičnost i mogu slobodno reći da su u tome sve one ostvarile odličan rezultat - kaže istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica Galerije „Kuće legata“ Ana Popović-Bodroža.

 

izlozba-6-tacki-dodira-1


Na izložbi pod nazivom: “Šest tačaka dodira” u „Kući legata“ u Beogradu svoje radove predstavilo je šest umjetnica iz regiona. Iz Bosne i Hercegovine Šemsa Gavrankapetanović i Merima Ivković, dok su Nada Kažić i Ivanka Vana-Prelević iz Crne Gore, a predstavnice Srbije su Katarina Švabić i Aleksandra Šaranović


Umjetnice o svojim radovima


„O prolaznosti“  - Katarina Švabić, umjetnica iz Beograda:


- Baš kao što se i izložba zove „Papirni pejzaž“, za mene jeste to pejzaž na kome se pojavljuje jedno biće, jedna floralna kompozicija koja ima svoj identitet, svoj karakter, svoju  prošlost, budućnost. Taj novinski papir nosi sa sobom puno nekih tragova tekstova, riječi, rečenica iscjepkanih, baš kao što je i naš život negdje pun svega i svačega.


„Memorija“  - Merima Ivković, bosansko-hercegovača umjetnica:


- U procesu rada često koristim razne fotografije kao fragmente sjećanja, koje upravo impliciraju već pomenutu memoriju koja teži da se transfomiše. Fotografije unutar radova su nagorjele, jer vatra je simbol transformacije. Svjesna sam činjenice da nas memorija ograničava, ali daje smisao našoj svjesti da se ostvari.


„Uzmi i čitaj“  -  Šemsa Gavrankapetanović, istaknuta umjetnica:


- Radovi su nastali od materijala nađenih pred spaljenom sarajevskom bibliotekom-Vijćnicom, prilokom prve poslijeratne posjete Sarajevu 1996. godine.

 

izlozba-6-tacki-dodira-3


„Mjesta na koja nikda neću stići“  - Aleksandra Šaranović, umjetnica iz Beograda:


- U izloženim radovima kombinujem klasičan slikarski postupak sa tehnikom kolaža. Inspirativne tesksture i kolorit pronađenog štampanog papira pokrenuli su likovnu igru, gradeći kompozicije koje u sebi nose asocijacije na fantastične prizore.


„Edenski vrt i vrt-log“ - Nada Kazić, umjetnica iz Crne Gore:


- Edenski vrt i vrt-log su rađeni od recikliranog presovanog papira toniranih tušem. Različit kolorit ukazuje na različita stanja sa kojima se savremeni čovjek suočava, od nježno rozih-rajskih vrtova do  vrtloga današnjice. U radovima „Vrt-log“ uvodim novi materijal metal koj kombinovan sa recikliranim papirom asocira na sadašnji trenutak urušavanja prirode.


„Ispod površine i Šavovi“  - Ivanaka Vana Prelević, umjetnica iz Crne Gore:


- U ciklusu „Ispod površine“ ili „Ispod  kože“, izbija ružičasti sloj na kojima se skrivaju i otkrivju tragovi života. Drugi segment radova pod nazivom “Šavovi“ odnosi se na kutijaste oblike od  papira ispod čije površine izbija beton u obliku fleka, aludirajući na nekontrolisanu urbanizaciju prostora.

 

izlozba-6-tacki-dodira-2


Izložba „Šest tačaka dodira-papirni pejzaž“ koju predstavljaju ove umjetnice u prostoru beogradske Galerije „Kuće legata“ otvorena je do 07. decembra ove godine. 


Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada - Podgorice, kao i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, te bosansko-hercegovačke općine - Općina Novo Sarajevo i Općina Hadžići.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook