Ženska mreža BiH

‘Femicid nije kraj jedne nesretne ljubavi, femicid je okrutno ubistvo’, prikladan naziv ovogodišnje konferencije

ŽENA iN24.11.23, 13:05h

‘Femicid nije kraj jedne nesretne ljubavi, femicid je okrutno ubistvo’, prikladan naziv ovogodišnje konferencije
Sudionici dvodnevne konferencije razgovaraju o urgentnim problemima s kojima se suočava bh. društvo, ne samo žene jer, kako je kazala, one su već prepoznale da je važna suradnja u toj oblasti

 

 

 


Ženska mreža u Bosni i Hercegovini upriličila je danas godišnju konferenciju o tome kakva je globalna situacija kad se govori o ženskim pravima, kao početak obilježavanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.


Konferencija je prilika za članice Ženske mreže iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine da razmijene iskustva u radu protiv rodno zasnovanog nasilja, obavijeste o aktivnostima koje su poduzele u smislu zagovaranja za izmjene i dopune krivičnih zakona, kao i o drugim temama koje direktno utječu na položaj žena i djevojčica u bh. lokalnim zajednicama.


Jadranka Miličević iz Fondacije CURE kaže da se ženska mreža u Bosni i Hercegovini okupila da razgovaraju o tome kakva je globalna situacija u oblasti ženskih prava, poseban fokus je na porastu nasilja koja se završavaju femicidom.


Kako je kazala, tom konferencijom, a i uličnom akcijom najavljenom za sutra u Sarajevu, pokušavaju animirati sve građane da savjesnije i odgovornije pristupe problemu nasilja.


- Kad kažem sve građane to je zbog toga što su mnogi od njih na funkcijama gdje se donose se odluke. Mnogi od tih građana su, u prilici, zaposleni na mjestima gdje treba da se daje iskrena i dobra podrška svima koji traže pomoć - kazala je.


Sudionici dvodnevne konferencije razgovaraju o urgentnim problemima s kojima se suočava bh. društvo, ne samo žene jer, kako je kazala, one su već prepoznale da je važna suradnja u toj oblasti.


- Srećni smo što konferenciji prisustvuju neki od zastupnika Federalnog parlamenta jer mi smatramo da bez ljudi i osoba koje donose odluke i dižu ruke u parlamentu, naš rad nije toliko priznat i vidljiv - naglasila je.


Miličević kaže da samim nazivom te konferencije, ‘Femicid nije kraj jedne nesretne ljubavi, femicid je okrutno ubistvo’, dižu glas protiv ratova, femicida i nasilja.


- Pokušavamo također skrenuti pažnju i na strašna ratna dešavanja u Gazi zato što imamo osjećaj da su građani Bosne i Hercegovine zaboravili da smo, ne tako davno, i mi bili žrtve takvih napada. Danas i sutra radit će se dosta, pogotovo sutra na ulicu ćemo izaći sve, zato da jasno i glasno kažemo da dižemo glas protiv ratova, femicida i nasilja - kazala je.


Za period do 10. decembra najavljene su i brojne druge aktivnosti Ženske mreže u gradovima širom Bosne i Hercegovine. Billboardi su već postavljeni u Sarajevu.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook