NEZAKONITO IZDAVANJE DOZVOLA ZA EMITOVANJE PROGRAMA

Bukti medijski rat u komšiluku: United Media podnijela tužbe protiv Telekoma Srbija

Mediji25.10.23, 20:33h

Bukti medijski rat u komšiluku: United Media podnijela tužbe protiv Telekoma Srbija
United Media traži da se povuku sve dozvole za emitovanje programa izdate suprotno zakonu

 

 


United Media podnijela je odgovarajuća pravna sredstva nadležnim državnim organima kako bi se osporile nezakonito izdate dozvole za emitovanje programa medijima u vlasništvu državne kompanije Telekom Srbija.


Nakon što je REM, početkom oktobra, omogućio kanalima Balkan Sport u vlasništvu Telekoma da emituju program, United Media je, u saradnji sa domaćim emiterima, podnijela tužbu Upravnom sudu, zahtjeve REM-u da postupa u okviru svojih nadležnosti, kao i prijave nadležnom javnom tužilaštvu da razmotri ova očigledna kršenja zakona.


United Media traži da se povuku sve dozvole za emitovanje programa izdate suprotno zakonu.


Prema važećim odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima predviđeno da država ne može neposredno ili posredno osnivati medije niti da kompanije u njenom posrednom vlasništvu (uključujući i Telekom Srbija) budu izdavači medija, pa i nosioci dozvole REM-a.


“Dodjeljivanjem dozvola mimo zakona favorizuju se mediji u državnom vlasništvu, koji na raspolaganju imaju značajna javna sredstva i privilegovan položaj, odnosno ne postoje isti uslovi za sve učesnike na tržišta, što pokazuje i dnevno zagovaranje poslovanja Telekom Srbija od strane najviših državnih zvaničnika i omogućavanje njihovim medijima da posluju sa enormnim gubicima. Time se ugrožava medijsko tržište, medijski pluralizam i osnovni postulati slobodnog izražavanja, što je u suprotnosti sa strateškim opredjeljenjem države.


Iako se nadamo se da će nadležni organi postupiti u okviru svojih dužnosti kako bi sprečili dalje kršenje zakona, skeptični smo imajući u vidu dosadašnju praksu ali i aktuelnu namjeru da se novim zakonima naknadno legalizuje to stanje i omogući državi da bude vlasnik medija.


Podsjećamo da je REM do sada protivno izričitim zakonskim odredbama dodijelio više 20 dozvola emiterima u vlasništvu Telekom Srbija (poput Euronews, Bloomberg, Arena Sport, Superstar, Agro TV itd.).


Nakon brojnih kritika ovakve prakse od strane javnosti, drugih učesnika na tržištu, pa čak i međunarodnih aktera, srpska vlast je sada odlučila da kroz izmjene dva zakona formalizuje nezakonito medijsko poslovanje Telekoma i ponovo uspostavi direktno prisustvo države u medijskom sektoru. Ti zakoni će, ako budu usvojeni, omogućiti da u rukama jedne kompanije bude koncentrisana medijska moć čime će medijski mrak postati još gori.


Zato ovo nije samo pravna borba, ovo vidimo kao simboliku veće borbe – borbe za medijske sloboda i pravo građana na raznovrsne informacije”, saopšteno je iz United Medije.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!