STRUČNJACI MFRR U POSJETI BIH

Maroević: Stanje s medijskim slobodama i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini alarmantno!

Mediji25.10.23, 14:40h

Maroević: Stanje s medijskim slobodama i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini alarmantno!
Članovi MFRR-a su posjetili Banja Luku i Sarajevo, gdje su se susreli s predstavnicima lokalnih vlasti, nezavisnih institucija i medijskih organizacija, te sa organizacijama civilnog društva, predstavnicima pravosuđa i policije, kao i međunarodnim organizacijama

 


Grupa medijskih stručnjaka platforme „Media Freedom Rapid Response“ (MFRR) – evropske mreže nevladinih organizacija, nalazi se u četverodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, nakon koje će ovo tijelo ključnim evropskim institucijama podnijeti izvještaj i preporuke o pitanju medijskih sloboda u Bosni Hercegovini.


Članovi MFRR-a su posjetili Banja Luku i Sarajevo, gdje su se susreli s predstavnicima lokalnih vlasti, nezavisnih institucija i medijskih organizacija, te sa organizacijama civilnog društva, predstavnicima pravosuđa i policije, kao i međunarodnim organizacijama.


Kako je kazao direktor Međunarodnog Press instituta (IPI) Frane Maroević, stanje s medijskim slobodama i sigurnosti novinara u Bosni i Hercegovini je alarmantno.


- Jedan od elemenata našeg rada je posjeta zemljama u kojima smatramo da su slobode medija ugrožene i to je bio razlog da dođemo u četverodnevnu misiju u BiH. Naša analiza je ukazala da je trenutna situacija sa slobodom medija u BiH alarmantna, počev od pravne sigurnosti novinara koja je ugrožena. U Banja Luci smo razgovarali o rekriminalizaciji klevete, što je retrogradan potez koji krši sve preporuke međunarodnih institucija koje rade na ljudskim pravima i to je potez koji može ugroziti slobodu medija, a bilo je riječi i o zakonu koji se trenutno priprema o nevladinim organizacijama, kao i o pripremi medijskog zakona, što je proces koji nije transparentan. Ta tri zakona treba posmatrati kao paket koji će ugroziti rad slobodnih novinara – izjavio je Maroević.


Dodaje da je problematičan i nedavno na državnom nivou usvojeni Zakon o slobodi pristupa informacijama.


Podvlači da su članovi ove grupe informisani i o Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji je zamrznut ali ne i povučen, te da je u Federaciji BiH u pripremi zakon o nevladinim organizacijama, za koji se postavlja pitanje da li će pomoći ili ograničiti rad tih organizacija, kao i da se priprema set zakona o javnim servisima na državnom nivou.


- Pored problematičnih rješenja, u svim ovim slučajevima nisu konsultovani oni na koje se ovi zakoni odnose, a to su medijski djelatnici - podvlači Maroević.


Napominje i da političari nastavljaju s prijetnjama i uvredama novinara, fizički napadi nisu rijetki, reforma javnih servisa nije provedena i došlo je do situacije u kojima oni ne mogu više funkcionirati pod pritiskom ogromnih dugovanja. Također, Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) je isteklo prije četiri godine, a direktori ovog tijela su imenovani političkim dogovorima, što utiče na rad i nezavisnost agencije koja je uvijek bila jedan od najboljih primjera regulative u regiji i šire.


Albana Shala iz Free Press Unlimiteda ističe da novinari i organizacije civilnog društva u BiH očekuju da međunarodna zajednica uradi više, jer se mnogo veća pažnja u procesima EU integracija Bosne i Hercegovine posvećuje nekim bitnijim temama kao što su geopolitička dešavanja ili stabilnost zemlje.


Predsjednica Evropske federacije novinara (EFJ) Maja Sever naglašava da će MFRR platforma ponuditi rješenja i preporuke za mnoge probleme koji se tiču medijskih sloboda u BiH, kako domaćim institucijama, tako i evropskim.


Sever naglašava da je najteža situacija u bh. entitetu Republika Srpska, gdje se “novinari boje da će uskoro morati promijeniti profesiju”, te da su oni već sada u situaciji da im se sagovornici zbog pritisaka i prijetnji ne žele odazvati i dati izjavu.


Navodi da su i u Sarajevu u začetku izmjene zakonodavstava koje se, smatra ona, sigurno neće dobro odraziti na rad novinara.


- Najčešći odgovori novinara jesu da oni tu ništa ne mogu ili se odgovornost prebacuje sa institucije na instituciju ili sa osobe na osobu. Često smo dobili odgovor da je sve u rukama Evropske unije. Za to vrijeme novinari su bez radničkih prava i sigurnosti, potplaćeni. Mi smo tu da ponudimo konkretnu pomoć uz savjete naših stručnjaka i ne trebamo dozvoliti da se bilo koji zakon donese u tišini – zaključila je Sever.

 

(FENA/ad)


                                                 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!