Šta je problem?

U Neum uplovio ogromni kruzer: 'Moramo ovo zaustaviti, pravi nam...'

Biznis Klub04.10.23, 13:19h

U Neum uplovio ogromni kruzer: 'Moramo ovo zaustaviti, pravi nam...'
Načelnik navodi kako je njihova obveza da kroz zakonske okvire, od državne pa do lokalne razine, nađu rješenja kojima bi u budućnosti spriječili uplovljavanje takvih plovila

 

 

Ponovo je u Neumski zaljev uplovio Kruzer "Bolette" koji je prošle godine postao najveći brod koji je uplovio u zaljev i prvi koji je prošao ispod Pelješkog mosta. Ovaj kruzer prevozi više od hiljadu putnika i broji više od 600 članova posade, a može ploviti brzinom od 25 čvorova, te mu je bruto tonaža preko 62 hiljade BRT, a gaz 8,1 metara.

 

Neumski načelnik Dragan Jurković rekao je Feni da se trebaju naći rješenja kojima bi se spriječilo uplovljavanje ovakvih plovila u neumski akvatorij.

 

- Ne slažemo se s uplovljavanjem ovakvih brodova. Općinsko vijeće Neum usvojilo je ranije zaključak o tome da u neumski akvatorij mogu uploviti brodovi dužine do 15 metara, koji nije obvezujući, ali nadali smo se da na neki način možemo spriječiti buduće uplovljavanje. Dogodilo se danas da nije tako - rekao je on.

 

Načelnik navodi kako je njihova obveza da kroz zakonske okvire, od državne pa do lokalne razine, nađu rješenja kojima bi u budućnosti spriječili uplovljavanje takvih plovila.

 

- S druge strane, moramo biti svjesni toga da je Bosna i Hercegovina potpisnica velikog broja sporazuma i da se mora pridržavati određenih propisa vezanih za međunarodne odnose i pravo, pa tako i u ovome slučaju. U skorijoj budućnosti moramo s pravnim ekspertima zajednički usuglasiti model kojim bismo spriječili uplovljavanja ovakvih plovila u neumski akvatorij - istaknuo je on.

 

Kako je rekao, Neum od ovakvih uplovljavanja nema koristi, samo štetu za akvatorij koja nije zanemariva.

 


- Turisti možda ostanu ovdje i posjete lokalne ugostiteljske objekte, ali to nije vid turizma kojim se Neum želi baviti u budućnosti. Uložit ćemo napore, a imamo i određena obećanja da ćemo kroz zakonske okvire urediti taj dio kako bismo onemogućili ulazak tako velikih brodova u neumski akvatorij - zaključio je on.

 

Inače, nezadovoljstvo su prošle godine iskazali i građani Neuma organizacijom protesta protiv uplovljavanja ovakvih brodova.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 42

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još