zakazana sjednica

Sutra se raspisuje konkurs za imenovanje novog direktora KCUS-a: Sebija Izetbegović, po svemu sudeći, ostaje do kraja mandata?

Hronika03.10.23, 20:45h

Sutra se raspisuje konkurs za imenovanje novog direktora KCUS-a: Sebija Izetbegović, po svemu sudeći, ostaje do kraja mandata?
Prema članu 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, generalni direktor KCUS-a mora imati zvanje doktora nauka, što je Sebiji Izetbegović pravomoćno oduzeto

 


Na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora KCUS-a raspisat će se konkurs za direktora ove institucije. Tako će se krenuti u redovnu proceduru s obzirom da direktorici Sebiji Izetbegović ističe drugi mandat u januaru, a ona ga svakako ne može predužiti, prenosi Avaz.

 

Iako se ranije najavljivala njena smjena od strane stranaka trojke od toga ništa nije bilo. Podsjećamo, prema članu 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, generalni direktor KCUS-a mora imati zvanje doktora nauka, što je Sebiji Izetbegović pravomoćno oduzeto.

 


Član 36. Statuta KCUS-a, kao najviši akt ustanove, kaže da predsjedniku i članovima Upravnog odbora može prestati mandat ako se ne pridržavaju uputa i smjernica osnivača. Federalni ministar Nediljko Rimac je članove UO trebao odmah nakon što je utvrđeno da Sebija ne ispunjava zakonske uvjete uputiti da se izjasne, no ministar to nikada nije uradio iz samo njemu znanih razloga.

 

Član 37. Statuta KCUS-a jasno objašnjava djelokrug rada Upravnog odbora, a kaže se da UO donosi opće akte u skladu sa Statutom, dok član 44. Statuta kaže da se za generalnog direktora bira osoba u zvanju docenta, tj. osoba koja ima završen treći ciklus studija – doktorat. Sebija je, nakon što je utvrđeno da ima neregularnu diplomu magisterija, automatski izgubila zvanje doktora nauka, što je pravomoćno i objavljeno u “Službenim novinama”.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 231

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još