budite oprezni

Stručnjak upozorava: Ovo dugme u svojim autima nikako ne smijete pritisnuti u jesen

Auto & Dom01.10.23, 18:38h

Stručnjak upozorava: Ovo dugme u svojim autima nikako ne smijete pritisnuti u jesen
Ovaj jednostavan potez može rezultirati vlagom unutar vozila i zamagljenim vjetrobranskim staklom koje može smanjiti vidljivost i dovesti do opasnih situacija na cestama

 


Dolaskom hladnijih mjeseci, vozači se suočavaju s nizom izazova na cestama, uključujući smrznute ili zamagljene prozore. Rješavanje ovih problema može biti ključno za sigurnu vožnju, ali jedan često korišteno dugme u vozilima može zapravo pogoršati situaciju.

 

Andrew Jervis, izvršni direktor tvrtke ClickMechanic, za Express upozorava vozače da izbjegavaju pritisak na dugme za recirkulaciju zraka u svojim vozilima dok su temperature niske. Ovaj jednostavan potez može rezultirati vlagom unutar vozila i zamagljenim vjetrobranskim staklom koje može smanjiti vidljivost i dovesti do opasnih situacija na cestama.

 

Jervis ističe da bi umjesto toga vozači trebali koristiti alternativne metode za rješavanje problema sa zamagljenim staklima. Dodatno, upozorava na opasnosti koje topla unutarnja klima može predstavljati za vozače.

 

Problemi s recirkulacijom zraka

Dugme za recirkulaciju zraka često se koristi kako bi se brže zagrijao unutarnji prostor vozila. Međutim, ovaj potez može zarobiti vlagu unutar vozila, stvarajući nepovoljne uvjete za čišćenje prozora od rose i zamagljenosti. Ovaj problem ne samo da smanjuje vidljivost na cesti već također može uzrokovati da vozači postanu pospani zbog pretoplog zraka u vozilu.

 

Rješenje problema

 


Jervis nudi nekoliko korisnih savjeta za rješavanje ovih problema:

 

Uklonite sve vlažne predmete iz vozila kako biste smanjili razinu vlage u zraku


Postavite grijanje na hladno i postupno ga povećavajte kako biste osušili zrak


Uklonite rosu sa stakala suhom krpom kako biste osigurali jasnu vidljivost.

 

(DEPO PORTAL/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!