čuda se nekad dešavaju

Dobre vijesti iz Opće bolnice: Nakon pet godina u kolicima, pacijent napravio prve korake

Hronika29.09.23, 13:34h

Dobre vijesti iz Opće bolnice: Nakon pet godina u kolicima, pacijent napravio prve korake
Nadaju se da će nadležni prepoznati ovaj izvrsni inovativni sistem koji omogućava korisnicima povrijeđene kičmene moždine da ponovo hodaju i tako dnevno poboljšavaju kvalitet života

 

 

Pacijent u Općoj bolnici u Sarajevu, nakon pet godina u kolicima je napravio prve korake uz pomoć ReWalk eksoskeletalnog sistema i asistenciju fizioterapeuta, saopćeno je iz ove zdravstvene ustanove.


Posebne emocije  vladale su  u završnici ovosedmične  edukacije upriličene  za osoblje  Odjeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koju su održali u ovoj zdravstvenoj ustanovi predstavnici kompanija ReWalk Robotics, čije je evropsko sjedište u Berlinu, kao i OrtoSar iz Sarajeva.


- Edukacija se odnosila na obuku za vodeći svjetski eksoskeletalni sistem ReWalk Personal 6.0., koji se koristi u rehabilitaciji osoba s povredom kičmene moždine, a jedan od naših pacijenata, osamnestogodišnji Hamza  Kurtić iz Goražda, uz korištenje ovog sistema i uz asistenciju  naših fizioterapeuta je napravio, nakon pet godina prve korak, što je  izazvalo buru pozitivnih emocija - citat je iz saopćenja.


Ovaj pacijent je prije pet godina imao saobraćajnu nesreću u kojoj je zadobio  kompletnu leziju kičmene moždine  u torokalnom segmentu i nakon operativnih zahvata i liječenja u više medicinskih centara, krajem  prošle godine nastavio liječenje fizikalnom terapijom u sarajevskoj Općoj bolnici.


Medicinsko osoblje uspjelo je da ga vertikalizira uz visoku hodalicu i uz pomoć ortoza, ali je i dalje bio u kolicima, saopćeno je.


Inače ordinirajući ljekar ovom pacijentu je dr. Amra  Osmanagić, specijalistkinja fizikalne medicine i rehabilitacije te Aldin Berbić, fizioterapeut, uz ostale kolege. Ističu da im je pacijent kao član porodice i da se svi maksimalno trude da mu boravak i liječenje na ovom odjelu budu što ugodniji.


Cilj im je da pacijent uz korištenje ove tehnologije postane samostalan. Također, na ovaj način  preveniraju mu oboljenja kao što su osteoporoza, smetnje u  respiratornom i probavnom sistemu, kardiovaskularne bolesti itd.


Nadaju se da će nadležni prepoznati ovaj  izvrsni inovativni  sistem koji omogućava  korisnicima  povrijeđene kičmene moždine da ponovo hodaju i tako dnevno poboljšavaju kvalitet života.

 

(FENA/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!