ZAKON NEDAVNO USVOJEN

Milorad Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu po članu 208.a. KZ RS

Mediji27.09.23, 20:01h

Milorad Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu po članu 208.a. KZ RS
Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS - potvrđeno je iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka

 

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prvi je u Banjaluci iskoristio nedavno usvojene izmjene Krivičnog zakonika RS i podnio krivičnu prijavu za klevetu, saznaje portal Capital.

 


Sporne izmjene Krivičnog zakonika RS su usvojene uprkos oštrog protivljena domaće javnost i međunarodnih institucija i stupile su na snagu prije mjesec dana. Prva prijava u najvećem gradu Srpske došla je upravo od Dodika koji je nakon oktobarskih izbora 2022. godine, tvitom najavio kriminalizaciju klevete i obračun sa neistomišljenicima.


Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je njegov lični cilj ugušiti javnu riječ krivičnim progonom.


U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka (OJT) su potvrdili za Capital da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, zaprimili jednu prijavu.


„Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS“, naveli su u OJT.


Druge detalje nisu željeli da otkriju.


Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.


Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.


Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.


Nedavno je pravni tim kojeg je angažovala medijska zajednica predao Ustavnom sudu Republike Srpske inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakonika RS, kojim se kriminalizuje kleveta.


Inicijativom koju su pripremili advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, Udruženje Umbrela i portal CAPITAL, se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakonika Republike Srpske. Prvi član kriminalizuje klevetu, a drugi iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

 

Pročitajte još:
Znaju li bh. građani za nove kazne? Nema više objavljivanja tuđih slika, videa, dokumenata bez pristanka...
Građani BiH ne znaju da i njih čekaju rigorozne kazne: Upućen zahtjev za ocjenu ustavnosti kriminalizacije klevete u RS-u

 

(Capital/DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!