Traži se rješenje

Građani ogorčeni, ugradnju kalorimetara ne žele platiti 150 maraka više, evo šta kaže Bečarević

Hronika24.09.23, 19:24h

Građani ogorčeni, ugradnju kalorimetara ne žele platiti 150 maraka više, evo šta kaže Bečarević
Dodaje da je riječ o 400 građana te da je Ministarstvu komunalne privrede rečeno da će postavljanje uređaja koštati 900 KM. Od tog iznosa po 300 KM trebali su osigurati Ministarstvo, Toplane i građani

 

 

Ministarstvo komunalne privrede Kantona Sarajevo razmišlja o poništenju javnog poziva za ugradnju kalorimetara, a nakon što su građanima iz Toplana počeli stizati za 150 KM uvećani računi.

Naime, umjesto 300 KM koliko su građani trebali platiti ugradnju kalorimetara, taj iznos je sada 450 KM. Kako je za Faktor izjavio resorni ministar Almir Bečarević, dio građana je već platio, a dio odbija platiti što on u potpunosti opravdava.
 

- Postoje dvije opcije za rješavanje problema u kojem smo se našli iz samo jednog razloga, a taj je što se iznenada pojavio PDV koji Toplane fakturišu sugrađanima, iako su one izvršile nabavku kalilometara - kaže Bečarević.


Ističe da niko nikada nije "njegovo" ministarstvo niti ljude koji su pripremali javni poziv upozorili "da će biti neki PDV".


Sada je to, kaže, problem za sve jer su on i direktor Toplana na press konferenciji održanoj povodom ovog projekta rekli da će građani kalorimetre plaćati maksimalno do 300 KM "i logično da nam sad zvone telefoni".
 

- Dva su rješenja. Ili da Toplane regulišu ovaj PDV ili da se kompletan javni poziv poništi i da se izvrši povrat novca koji su građani platili Toplanama. Trećeg nema. Radimo na tome da vidimo može li se ovaj problem premostiti - ističe ministar.



Dodaje da je riječ o 400 građana te da je Ministarstvu komunalne privrede rečeno da će postavljanje uređaja koštati 900 KM. Od tog iznosa po 300 KM trebali su osigurati Ministarstvo, Toplane i građani.
 

- Odjednom je sada to 300-300-450 KM, što nije ono što smo dogovorili ni obećali. Zaista ne mogu i ne želim tražiti od penzionera dodatnih 150 KM - zaključio je Bečarević.
 

Kako je ranije saopćeno iz Vlade KS, cilj akcije je da svako domaćinstvo putem kalorimetra samostalno upravlja količinom utrošene energije za zagrijavanje prostora i time sami određuje stepen štednje i racionalnog korištenja toplotne energije.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još