odluke

Vlada FBiH: Ovo su kadrovska rješenja za javna preduzeća

Hronika21.09.23, 20:56h

Vlada FBiH: Ovo su kadrovska rješenja za javna preduzeća
Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine prihvaćene su informacije o Direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH i poslovanju slobodnih zona u FBiH za period 1.1.-31.12.2022. godine, te usvojena Informacija o registriranim predstavništvima stranih lica u FBiH (stanje 30.6.2023. godine)

 

 Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta donijela Odluku o utvrđivanju liste korisnika i raspodjeli dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću, kojom se za prvih 38 sa Potencijalne rang liste odobrava iznos od 357.765 KM za finansiranje programa i projekata iz oblasti - Promovisanje tehničke kulture.

 

Na prijedlog Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova donesena je Odluka o utvrđivanju cijene matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista, koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama.

 

Na prijedlog federalnog premijera Vlada je prihvatila Informaciju o 5. krugu evaluacije koju provodi Komitet eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL).

 

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine prihvaćene su informacije o Direktnim stranim ulaganjima u Federaciji BiH i poslovanju slobodnih zona u FBiH za period 1.1.-31.12.2022. godine, te usvojena Informacija o registriranim predstavništvima stranih lica u FBiH (stanje 30.6.2023. godine).

 

Usvojena je i Informacija Federalnog ministarstva prostornog uređenja o implementaciji aktivnosti na realizaciji Operativnog plana za poboljšanje energijske efikasnosti u institucijama FBiH za period august 2022. - septembar 2023.

 

Vlada FBiH se upoznala i sa Informacijom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o potrebi izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade s ciljem realizacije aktivnosti organizacija centralne manifestacije obilježavanja „Dječije nedjelje“ u FBiH za 2023. godinu. Vlada je odobrila pokretanje procedure odobravanja izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve u ukupnom iznosu od 15.000 KM, u svrhu realizacije centralne manifestacije Programa obilježavanja „Dječije nedjelje“ u Federaciji BiH za ovu godinu.

 

Vlada FBiH donijela je Odluku o neposrednom sazivanju 27. Skupštine dioničara Privrednog društva Pretis d.d. Vogošća, te utvrdila tekst obavještenja o neposrednom sazivanju ove skupštine.

 

Danas je usvojen i Plan povratka, obnove, gradnje i razvoja održivog povratka za 2023. godinu Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 

KADROVSKA RJEŠENJA


Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije data je prethodna saglasnost Skupštini Privrednog društva UNIS Ginex d.d. Goražde za imenovanje Ferida Buljubašića i Ahmeta Sejdića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora uime državnog kapitala do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Ranije su date prethodne saglasnosti Skupštini o prestanku važenja prethodne odluke o davanju prethodne saglasnosti za imenovanje vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora, te za razrješenje člana Nadzornog odbora uime državnog kapitala, radi gubitka povjerenja dioničara. Utvrđen je i tekst zahtjeva za sazivanje (vanredne) Skupštine ovog privrednog društva.

 

Na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, data je prethodna saglasnost za privremeno imenovanje Benjamina Mešaka, Adnana Mahmutovića, Vlade Džoića, Žana Matića i Adila Halilovića za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora JP Međunardni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo najduže do tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure. Prethodno je data prethodna saglasnost za razrješenje dosadašnjih članova ovog nadzornog odbora, prije isteka mandata.

 

Na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta Vlada je donijela Rješenje kojim se za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora JP Filmski centar Sarajevo d.o.o. imenuju Ante Batarilo (predsjednik), Damir Šagolj i Timka Grin (članovi), do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Prethodno je doneseno Rješenje o razrješenju dosadašnjih vršioca dužnosti predsjednika i članova ovog nadzornog odbora.

 

Vlada Federacije BiH dala je prethodnu saglasnost za imenovanje Ivane Tomović, Slobodana Kadijevića, Tomislava Galića, Damira Dinarevića, Želimira Bukarića i Asmire Hujdurović-Ibrišimović za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća Željeznice FBiH d.o.o Sarajevo, na period do tri mjeseca, odnosno do okončanja konkursne procedure. Prije toga data je prethodna saglasnost za razrješenje dosadašnjih članova ovog nadzornog odbora, prije isteka mandata.

 

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma data je saglasnost na Odluku Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH o imenovanju Marijana Klaića za v.d. direktora ovog fonda. Prethodno je data saglasnost na Odluku Upravnog odbora Fonda o razrješenju dužnosti dosadašnjeg direktora Fonda.

 

Također, data je prethodna saglasnost Skupštini privrednog društva Feroelektro d.d. Sarajevo za imenovanje Faruka Šahinagića i Adema Festića za vršiloce dužnosti članova Nadzornog odbora Društva uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca. Data je i prethodna saglasnost Skupštini za razrješenje dosadašnjih članova Nadzornog odbora ovog privrednog društva uime državnog kapitala, radi gubitka povjerenja dioničara, te je utvrđen i tekst zahtjeva za sazivanje Skupštine Privrednog društva Feroelektro d.d. Sarajevo.

 

Vlada FBiH dala je prethodnu saglasnost Nadzornom odboru za imenovanje Amela Kovačevića, Erdala Islamagića, Damira Čauševića, Muamera Durića, Anise Lojo Bajrić, Saše Palinića i Semira Ibrahimovića za vršioce dužnosti članova Uprave Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo uime državnog kapitala, do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci. Donesen je i Odluka o davanju prethodnu saglasnost Nadzornom odboru za razrješenje dužnosti dosadašnjih članova Uprave ovog dioničkog društva uime državnog kapitala, prije isteka mandata.

 

Izmjenom i dopunom Rješenja u Radnu grupu za izradu kriterija za dodjelu grant sredstava i praćenje realizaciji budžetske podrške Evropske unije za energetske potrebe u FBiH za člana je imenovana Jasmina Katica (Federalno ministarstvo prostornog uređenja), saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

 

(FENA/af)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!