Evo šta je rekao

Oglasio se Osman Mehmedagić i odgovorio na pitanje o OSA-inoj iskaznici koju ima Zildžić

Front21.09.23, 13:55h

Oglasio se Osman Mehmedagić i odgovorio na pitanje o OSA-inoj iskaznici koju ima Zildžić
Nadalje se navodi da su u javnosti iznesana difamirajuća tvrđenja i implicitni zaključci, potpuno neosnovano, dodajući da o tome svjedoči činjenica da sam naziv predmetne iskaznice, ukazuje da ona u odnosu na njenog nosioca, apsolutno ne proizvodi nikakva ovlaštenja u skladu sa Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH

 

 

Alen Nakić, advokat Osmana Mehmedagića, oglasio se povodom navoda medija da je bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, izdao počasnu iskaznicu OSA-e Salki Zildžiću, koji je prije dva dana uhapšen u Srbiji zbog nelegalnog posjedovanja oružja.  

 

- Prije svega, a polazeći od obaveze čuvanja svih informacija do kojih je došao u obnašanju funkcije generalnog direktora OSA-e BiH, koje je dužan čuvati kao službenu tajnu i nakon prestanka mandata/funkcije, te radi očuvanja integriteta službe kojom je rukovodio, ističemo da je rad i rukovođenje OSA-e, za vrijeme mandata Mehmedagića, bio zasnovan na dosljednom poštivanju temeljnih principa vladavine prava i pozitivnopravnih propisa koji reguliraju rad OSA-e u svim njenim segmentima, uključujući i izdavanje legitimacija koje su izdavane u okviru rada iste - navodi se u saopćenju upućenom medijima.

 

Nadalje se navodi da su u javnosti iznesana difamirajuća tvrđenja i implicitni zaključci, potpuno neosnovano, dodajući da o tome svjedoči činjenica da sam naziv predmetne iskaznice, ukazuje da ona u odnosu na njenog nosioca, apsolutno ne proizvodi nikakva ovlaštenja u skladu sa Zakonom o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH.

 

- Pojašnjenja i pravilnog informiranja javnosti radi, ističemo da su apsolutno netačne informacije, te da imaju karakter dezinformacija plasiranih sa posebnim ciljem, a prema kojima je gospodin Osman Mehmedagić, gospodinu Zildžiću izdao počasnu iskaznicu OSA-e, sa sadržinom čija je preslika objavljena u printanim i elektronskim medijima u BiH. Osim toga, a u kontekstu neosnovanog dovođenja u vezu gospodina Osmana Mehmedagića i gospodina Zildžića, kroz rad OSA -e BiH, posebno ističemo da su aposlutno neosnovani difamirajući navodi prema kojima je gospodin Osman Mehmedagić, počasne iskaznice Agencije izdavao licima, a navodno i gospodinu Zildžiću, sa ciljem stvaranja stranačke obavještajne službe - navodi se.

 

U saopćenju se ističe da je zakonitost rada OSA-e BiH, za vrijeme dok je njom rukovodio Mehmedagić, potvrđena kroz parlamentarni nadzor rada Agencije, kao i činjenicu usvajanja izvještaja o radu OSA-e BiH, te plana rada Agencije u skladu sa pozitivnom pravnim propisima.

 

- Svaki suprotan zaključak od prethodnog značio bi propust u radu organa nadležnih za parlamentarni nadzor, kao i propust organa nadležnih za analizu i usvajanje izvještaja i plana rada Agencije - navodi se u saopštenju koje je u ime bivšeg direktora OSA-e BiH Osmana Mehmedagića javnosti uputio njegov advokat.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 26

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još