za kraj 'Baščaršijskih noći'

Nakon 13 godina, gala koncert kraljice sevdaha u Sarajevu: Hanka Paldum i veliki Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a

Zabava28.07.23, 12:52h

Nakon 13 godina, gala koncert kraljice sevdaha u Sarajevu: Hanka Paldum i veliki Orkestar Muzičke produkcije BHRT-a
Nakon 13 godina, bh pjevačica novokomponovane narodne muzike i jedna od najeminentnijih interpretatorki bosanske sevdalinke, koju mnogi nazivaju i divom sevdaha, održat će svoj veliki koncert u Sarajevu

 

 


Festival Baščaršijske noći svečano će biti zatvoren u nedjelju, 30. jula, gala koncertom Hanke Paldum, uz pratnju velikog Orkestra Muzičke produkcije BHRT-a. Koncert počinje u 21 sat na Centralnoj pozornici Vijećnica, a ulaz je slobodan.


Nakon 13 godina, bh pjevačica novokomponovane narodne muzike i jedna od najeminentnijih interpretatorki bosanske sevdalinke, koju mnogi nazivaju i divom sevdaha, održat će svoj veliki koncert u Sarajevu, a publika će biti u prilici da uživa u pjesmama kao što su: „Crne kose“, „Voljela sam voljela“, „Pamtim još“, „Zelene oči“, ali i mnogobrojnim biserima iz riznice sevdaha.

 

bn-hanka-paldum


Prva sevdalinka koju je Hanka Paldum snimila bila je “Moj beharu, ko li mi te bere“. Pobjeda na festivalu amatera pjevača „Pjevajmo danu mladosti“ omogućila joj je da snimi prvu singl ploču “Pokraj puta rodila jabuka“ 1975. godine za sarajevski Diskoton. 


Milić Vukašinović napisao je Hanki pjesmu “Voljela sam, voljela“, s kojom je postigla veliki uspjeh i dobila Oskar popularnosti za pjevačicu godine. Godine 1980. izdaje prvi album “Čežnja“, a najveći hit sa ovog albuma bila je pjesma “Crne kose“. 


Godine 1982. izlazi drugi album “Sanjam“ na kojem je kompletan autor bio Milić Vukašinović. Album je prodat u tiražu preko milion i po primjeraka, nakon čega je uslijedila turneja širom ex Jugoslavije. Snimila je mnoštvo pjesama za arhiv Radio Sarajeva, od kojih je najpoznatija „Stade se cvijeće rosom kititi“.

 


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još