Poražavajuća statistika

Toliko je broj razvoda brakova u BiH povećan da se uvodi i 'predbračno savjetovanje'

Lifestyle07.07.23, 17:26h

Toliko je broj razvoda brakova u BiH povećan da se uvodi i 'predbračno savjetovanje'
Tokom prva tri mjeseca 2023. godine razvedeno je 540 brakova, što predstavlja povećanje od 19,73% u odnosu na isti period 2022. godine

 

 

Odluku o razvodu braka nije lako donijeti, a stručnjaci smatraju da je to jedna od najvećih psiholoških trauma za cijelu porodicu. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u našoj državi došlo je do povećanja razvoda, a do smanjena sklapljanja braka.

 

Tokom prva tri mjeseca u 2023. godine u BiH sklopljeno je 2.467 brakova, što je u odnosu na isti period 2022. godine pokazuje smanjenje za 7,53%.

 

Tokom prva tri mjeseca 2023. godine razvedeno je 540 brakova, što predstavlja povećanje od 19,73% u odnosu na isti period 2022. godine.

 

Prošog mjeseca je zbog povećanja broja razvoda pokrenut program ‘Predbračno savjetovanje’ u Kantonu Sarajevo. Kantonalna javna ustanova "Porodično savjetovalište" pokrenula je socijalni program za sve stanovinike KS koji se odluče da stupe u brak.

 

Teme o kojima će se razgovarati na projektu su izbor partnera – upoznavanje i aktivno slušanje, rješavanje konflikta u partnerstvu te kvalitetan i funkcionalan brak.

 

Za sve one koji se odluče učestvovati u tom programu potrebno je da uzmu pozivnicu od matičara i/ili da se jave u KJU “Porodično savjetovalište”.

 

Inače, odluku o razvodu najčešće donose parovi u četrdesetim godinama, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Statistike govore i da u dobi mladenaca od 20 do 28 godina starosti na svaki treći sklopljeni, dolazi po jedan razvedeni brak, prenosi N1.

 

U nastavku pogledajte unazad 10 godina koliko je bilo sklopljenjih, a koliko razvedenih brakova. Prema podacima, interesantno je da se na početku pandemije Covid 19, 2020. godine, najmanje ljudi odlučivalo za bračnu zajednicu.

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!