VIDEO/ Nimalo ugodno

Jeziv snimak: Pogledajte simulaciju šizofrenije za koju oboljeli tvrde da je tačna

Lifestyle06.07.23, 19:13h

Jeziv snimak: Pogledajte simulaciju šizofrenije za koju oboljeli tvrde da je tačna
Shizofrenija spada u teške psihijatrijske poremećaje koji ima hronični tok uz epizode pogoršanja

 

 

Kao i sve druge psihičke bolesti, shizofreniju prati stigma i osuđivanje pa se može pretpostaviti kako je broj stvarnih slučajeva veći iako.

 

Od mentalnih poremećaja više slučajeva povezano je samo s alkoholizmom, a shizofrenija je i najčešći razlog hospitalizacije onih između 20 i 39 godina.

 

Kao i sve druge psihičke bolesti, shizofreniju prati stigma i osuđivanje, pa se može pretpostaviti kako je broj stvarnih slučajeva veći. Prema trajanju bolničkog liječenja shizofrenija izrazito prednjači s udjelom od skoro 30% u ukupnom broju dana liječenja unutar skupine mentalnih poremećaja.

 

Šta je shizofrenija?

 

Shizofrenija spada u teške psihijatrijske poremećaje koji ima hronični tok uz epizode pogoršanja. Kod nekih pacijenata izaziva teški poremećaj u svakodnevnom funkcioniranju, gubitak radne sposobnosti, nesposobnost za samostalan život, nemogućnost socijalne interakcije i potrebu za izolacijom. Ako se s liječenjem započne na vrijeme, može doći do oporavka koji omogućuje uobičajeno funkcioniranje i normalan život, prenosi Raport.

 

Simptomi shizofrenije

 

Simptomi mogu uključivati halucinacije, deluzije, poremećaje mišljenja i kretanja. Nesanica koja traje više dana često prethodi drugim simptomima. Najuočljiviji su znakovi koji uzrokuju gubitak veze s okolinom. Tada pacijent postaje opsjednut sumanutim idejama, u koje nikoga ne može uvjeriti niti odvratiti. Često je to osjećaj proganjanja (osoba je uvjerena da je prate, muče, ismijavaju), ideja povezanosti (uvjerenje da se neki događaji u okolini odnose na nju), kontrola (uvjerenje da neko upravlja njenim mislima, ponašanjem i osjećajima). Mogu se javiti i potpuno neobične i čudne ideje. Pacijent je pod utjecajem obmana čula, najčešće sluha, čini mu se da čuje ljudske glasove s kojima može razgovarati. Ti glasovi često su neugodni, negativno komentiraju i vrijeđaju pacijenta.

 

Život sa shizofrenijom

 

Zastrašujući video koji je napravljen prije nekoliko godina, a koji predstavlja simulaciju shizofrenije, ponovo se dijeli na društvenim mrežama kako bi prikazao kako izgleda život osobe koja se bori s ovim poremećajem. Šta joj prolazi kroz glavu, kakve misli je opsjedaju, kako vidi ljude, situacije, što osjeća i kako se ponaša.

 

Simulaciju objavljenu na YouTube kanalu “Scissus Animus” pogledalo je više od milion ljudi, a javili su se i oni koji pate od shizofrenije i potvrdili da je prilično realna i da se zaista tako osjećaju.

 

 

(DEPO PORTAL/mm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još